berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerst

Jazz en eten

Eierschale was in de jaren 1950 al wereldwijd bekend als de jazzbar in Berlijn, waar grootheden als Louis Armstrong, Duke Ellington en Ella Fitzgerald optraden. Goed, dat was op hun oude locatie aan de Breitenbachplatz. Nu zit Eierschale in de wijk Dahlem. Maar hun muzikale traditie hebben ze in ere gehouden.

Jazz aus der EiderschaleOorspronkelijk werd Eierschale in 1952/1953 opgericht door trombonist Hans-Wolf "Hawe" Schneider van de toen bijzonder populaire jazzband de Spree City Stompers. De band speelde aanvankelijk in de "Kajüte", een kelderlokaal in een door de oorlog tot ruïne verworden huurhuis achter Rathaus Schöneberg in Berlijn.

Toen deze club in 1953 vanwege de bouwvallige staat moest sluiten verhuisde deze naar de door Schneider in een kelder aan de Breitenbachplatz nieuw opgerichte club. Die kwam Eierschale te heten, een knipoog naar de eierenverpakkingen en de jute zakken waarmee de "Kajüte" was geïsoleerd.

Eierschale groeide uit tot een van de populairste muziekclubs van zijn tijd. Internationale grootheden als Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Duke Ellington en Kid Ory traden er op.

Dahlem
Eind jaren 1960 verkocht Schneider zijn Eierschale, die in 1977 vanwege de hoge huur naar Dahlem verhuisde. Onder dezelfde naam - maar in Berlijn beter bekend als Eierschale 2 - werd in de jaren 1980 ook nog een inmiddels gesloten club op de hoek van de Kurfürstendamm en Rankestraße, niet ver van de Gedächtniskirche, uitgebaat. En na de Wende werd nog een Gasthaus in Traditionslokal Zenner aan het Treptower Park geopend, dat de naam Eierschale Zenner draagt, maar ook wel bekend staat als Eierschale 3. Dat bestaat nog steeds.

In oktober 2005 begon de transformatie van het traditionele restaurant in Dahlem, die op 1 juni 2008 werd gevierd met een feestelijke heropening van Eierschale. Gebleven is de band met muziek. In de Gäststatte zijn nog steeds veel optreden van jazzbands, maar ook van bands als Beast and Gentle, waarvan het repertoire bestaat uit soul, pop, disco en funk van de jaren 1970 en 1980. Voor welke optredens er wanneer zijn kun je het best even op hun kalender kijken.

Eten
Vreselijk goedkoop is Eierschale niet (vreselijk duur ook niet, trouwens, hoewel de rekening met Beilagen en sausjes snel kan oplopen). Maar vanaf € 6,50 heb je er ook al een pizza. Wil je er op zaterdag of zondag gaan eten dan is het handig vantevoren te reserveren, omdat je waarschijnlijk niet de enige zult zijn die op dat idee is gekomen. Hadden we al gezegd dat ze ook een fantastisch terras hebben? Eierschale is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur. Ontbijten kun je er tot 16.00 uur.

Eierschale 
Podbielskiallee 50
14195 Berlin (Zehlendorf)

U-Bhf: Podbielskiallee

Eierschale Dahlem

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.