berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerst

Kerkhofcafé Finovo

Verscholen achter een met klimop begroeide muur ligt het misschien wel meest merkwaardige café van Berlijn: Finovo, waar bezoekers van het Sankt-Matthäus-Friedhof, wandelaars en vaste gasten van huisgemaakte taart genieten.

In 2005 stierf Christoph Josten, beter bekend onder zijn artiestennaam "Ovo Maltine". Hij werd begraven op het Sankt-Matthäus-Friedhof in Schöneberg. Voor zijn vriend Boßmann, die als dragqueen "Ichgola Androgyn" met Josten in travestieshows optrad, zou dit het moment worden om Finovo te stichten. De naam moet het einde (fin) met het nieuwe begin (novo) verbinden.

In het café, dat binnen maar vijf tafels telt en buiten nog eens 30 plaatsen heeft, ontmoeten mensen elkaar om over hun overleden geliefden te praten. Maar ook komen er veel toeristen die een bezoek brengen aan het met een monumentenstatus beschermde, uit 1846 daterende kerkhof. Ze zijn op zoek naar het graf van de gebroeders Grimm of een andere bekende persoonlijkheid die is bijgezet in een van de meer dan zestig erengraven die de begraafplaats telt.

Het café is dagelijks vanaf 10.00 uur geopend. De sluitingstijd is afhankelijk van de maand en ligt tussen 16.00 (januari en december) en 20.00 uur (mei tot en met augustus).
Naast het café drijft Boßmann op de begraafplaats ook een bloemenwinkeltje.

Café Finovo 
Großgörschenstraße 12-14 (op het St.-Matthäus-Kirchhof)
10829 Berlin (Schöneberg)

U-Bhf: Yorckstraße, Kleistpark
S-Bhf: Yorckstraße

Café Finovo

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.