berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spree

Drankje in de zon

Wat is er lekkerder dan op een warme zomer ergens een koel glas te nuttigen? Of een kop koffie in de prille lentezon? Maar dan liever niet binnen, natuurlijk. Berlijn heeft veel plekken waar je heerlijk buiten kunt zitten. De beste Sonnenterassen door heel Berlijn op een rijtje. Zodat er altijd wel eentje bij je in de buurt is.

TIERGARTEN
SchleusenkrugNiet ver van Berlin Zoo en Bahnhof Zoologischer Garten, aan de rand van Tiergarten, vind je Schleusenkrug. De naam dankt deze biergarten aan de sluizen in het Landwehrkanal. Je kunt dan ook lekker naar voorbijvarende bootjes kijken. De keuken is van 12.00 tot 22.00 uur geopend (ontbijt van 10.00 tot 14.00 uur) en van de barbecue komt een keur aan gegrilde worstjes. 

De Sommersalat mit Avocado, Falafel, Humus und Schafskäse schijnt niet te versmaden te zijn. Enige nadeel van Schleusenkrug is de nabijheid van het spoor, waardoor de idyllische rust af en toe ruw wordt verstoord. Een mens kan niet alles hebben...

Dagelijks geopend van 10.00 tot 24.00 uur. Gedurende de wintermaanden (november-februari) maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. 

Schleusenkrug 
Müller-Breslau-Straße
10623 Berlin (Charlottenburg)
U-Bhf: Bahnhof Zoologischer Garten
S-Bhf: Bahnhof Zoologischer Garten, Berlin-Tiergarten

Café am Neuen SeeMidden in Tiergarten is Café am Neuen See, een iets grotere biergarten dan Schleusenkrug. Het is - je verwacht het niet - gelegen aan de Neuen See, een meertje in Tiergarten en dus ook per roeiboot bereikbaar. Een geweldige locatie. Naast drank serveren ze in de biergarten Beierse en Italiaanse specialiteiten, dus ook een prima plek voor een pizza of Leberkäse.

Naast de biergarten is ook nog een restaurant. Kinderen kunnen zich vermaken in de zandbak. De biergarten is vanaf 11.00 uur geopend (zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur), het restaurant vanaf 09.00 uur. Sluiten doen ze pas als de meeste gasten zijn vertrokken.

Café am Neuen See 
Lichtensteinallee 2
10787 Berlin (Charlottenburg)
U-Bhf: Bahnhof Zoologischer Garten
S-Bhf: Bahnhof Zoologischer Garten, Berlin-Tiergarten

KREUZBERG
Van LoonDobberend op het water iets nuttigen kan in Berlijn op het zonnedek van het 31 meter lange bootrestaurant Van Loon in Kreuzberg. Bij slechter weer daal je gewoon af naar het inwendige van het schip, waar ze in de open kombuis allerlei visgerechten bereiden en je door de panoramaramen een mooi uitzicht over het water hebt. 

De boot ligt vast voor anker in de Urbanhafen, behoudens rondvaarten en wanneer hij is afgehuurd voor feesten en partijen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je na een Latte Macchiato plotseling heel ergens anders in Berlijn bevindt. Dagelijks geopend van 09.00 tot 00.00, zaterdag en zondag van 10.00 tot 00.00 uur.

Van Loon im Urbanhafen 
Karl-Herz-Ufer 5 (aan de Baerwaldbrücke)
10961 Berlin (Kreuzberg)
U-Bhf: Prinzenstraße

Berlijn_eten-drankje_zon-NolaMITTE
Zwitserse taart op een bergterras midden in Berlijn. Bij Nola's am Weinberg kan dat. Ze hebben een terras met 350 zitplaatsen en bovendien nog een aantal ligstoelen. Het halfronde terras kijkt uit op het volksparkje aan de Weinbergsweg. Gelukkig nog niet ontdekt door drommen toeristen. Ze serveren er ook ontbijt (10.00-12.00 uur) en een heel betaalbare lunch (12.00-16.00 uur). Voor het betere Zwitserleven-gevoel, zeg maar. Dagelijks geopend van 10.00 tot 00.00/01.00 uur.

Nola's am Weinberg 
Veteranenstraße 9
10119 Berlin (Mitte)
U-Bhf: Rosenthaler Platz

NEUKÖLLN
Café RixAls je door de Karl-Marx-Strasse in Berlijn langs het grijsgepleisterde gebouw van Saalbau Neukölln wandelt is een Sonnenterrasse niet bepaald het eerste wat je hier verwacht. Tot je de deur van Café Rix open doet en door het koffiehuis/restaurant naar achteren loopt. Plotseling sta je op een idyllisch betegeld binnenplaatsje, met 70 zitplaatsen. Je kunt er terecht voor een koud of warm drankje en bovendien kun je hier je honger stillen op een manier waar ook je portemonnee tevreden over zal zijn. Daarnaast is WiFi gratis. 

Geopend maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur tot 00.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur). Ga 's-middags, want de belendende gebouwen zorgen ervoor dat het hofje het 's-ochtends zonder zon moet doen.

Café Rix is goed toegankelijk voor mindervaliden (ook de toiletten).

Café Rix 
Karl-Marx-Straße 141
12043 Berlin (Neukölln)
U-Bhf: Karl-Marx-Straße

Berlijn_eten-drankje_zon-Anna_BlumePRENZLAUER BERG
"Oh Du, Geliebte meiner 27 Sinne, ik liebe Dir!", zo begint het gedicht van Kurt Schwitters aan Anna Blume, waarnaar het gelijknamige café in Prenzlauer Berg is vernoemd. Iedere dag kun je hier van 08.00 tot 22.00 uur terecht voor heerlijke, zelfgemaakte taart (je kunt kiezen uit zo'n twintig verschillende), maar natuurlijk ook voor een drankje of een hapje (keuken open van 12.00 tot 19.00 uur).

En bloemen, niet te vergeten, want naast het café is Anna Blume's bloemenwinkel. Maar dat van die bloemen kun je niet missen als je naar de wandversieringen en terrastafeltjes kijkt. Heerlijke plek in Berlijn!

Café-Restaurant "Anna Blume" 
Kollwitzstraße 83
10435 Berlin (Prenzlauer Berg)
U-Bhf: Eberswalder Straße, Senefelderplatz

WILMERSDORF
Parkcafé PusteblumeVlakbij Volkspark Wilmersdorf in Berlijn, naast een speeltuin, is Parkcafé Pusteblume (paardebloem). Ze hebben er een terras en een tuin met zo'n 150 stoelen en nog wat picknicktafels. Een geliefde plek voor een lunch. Op zon- en feestdagen richten ze een uitgebreid brunch-buffet aan (tussen 10.00 en 14.00 uur). 

Heerlijke plek om op een zondagochtend op je gemakje naartoe te slenteren om zo tegen het eind van de middag loom en voldaan weer huis- of hotelwaarts te keren. Mag ook op andere dagen, want ze zijn iedere dag open vanaf 10.00 uur. En sluiten doen ze pas nadat ook jij bent vertrokken.

Parkcafé Pusteblume
Durlacher Straße 2
10715 Berlin (Wilmersdorf)
U-Bhf: Bundesplatz, Innsbrucker Platz, Rathaus Schöneberg

Berlijn_eten-drankje_zon-SchoenbrunnFRIEDRICHSHAIN
Zonnetje en een Italiaanse worst van 1,50 euro. Op mooie dagen grillt Rico Queissner met gemak zo'n 700 worsten voor de bezoekers van Schönbrunn. De rustig in Volkspark Friedrichshain gelegen biergarten biedt plaats aan een duizend mensen die van de zon komen genieten. Die eten natuurlijk niet allemaal worst. Daarom bakt Marco op zo'n mooie dag in zijn houtoven ook nog eens 250 pizza's. En dat alles wordt weggespoeld met bier, wijn, of een ander drankje. 

En mocht je niets zien in worst of pizza dan is dat geen reden om weg te blijven: op het terras van het restaurant zijn immers ook nog eens 200 zitplaatsen waar je van Oostenrijkse gerechten kunt genieten. Vanaf 1 april tot half november dagelijks tussen 10.00 en 24.00 uur geopend (afhankelijk van het weer). Vanaf half november kun je er alleen in de weekeinden terecht van 10.00 tot 18.00 uur.

Schönbrunn im Volkspark Friedrichshain
Am Friedrichshain
10249 Berlin (Friedrichshain)
Tram: Platz der Vereinten Nationen

KÖPENICK
Feine DahmeDe uitspanning Feine Dahme is helaas gesloten.

Feine Dahme
Gutenbergstraße 7
12557 Berlin (Köpenick)
Tram: Köllnischer Platz






Berlijn_eten-drankje_zon-Schwartzsche_VillaSTEGLITZ
Toen bankier Carl Schwartz met pensioen ging liet hij in 1895 in de wijk Steglitz een villa bouwen als zomerverblijf voor de familie. In 1983 kwam het op de monumentenlijst te staan: Schwartzsche Villa. Nu is het een klein theater, concertzaal, atelier, galerie en meer. Een kunst- en cultuurhuis. 

In de tuin met haar statige bomen kun je tot zeker het eind van de middag op het mooie terras van de zon genieten. Dat kan met een drankje of een hapje. Of een kop heerlijke koffie of bijzondere thee.
Dat Carl Schwartz dat niet meer heeft mogen meemaken... 
De Villa is dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur geopend.

Café in der Schwartzsche Villa 
Grunewaldstraße 54-55
12165 Berlin (Steglitz)
U- en S-Bahn: Rathaus Steglitz

WANNSEE
Hofcafé bei Mutter FourageAl zou je dat niet zeggen, maar Hofcafé bei Mutter Fourage in Berlijn heeft toch nog altijd 120 zitplaatsen. Op de idyllische binnenplaats veel terracotta potten en zeker in de lente heel veel bloemen. De hele dag door vind je hier zowel zonnige als schaduwrijke plekjes. Van mei tot en met september geopend van 09.00 tot 19.00 uur, van oktober tot en met april van 10.00 tot 18.00 uur.

Hofcafé bei Mutter Fourage 
Chausseestraße 15a
14109 Berlin (Wannsee)
S-Bahn: Wannsee
Daarna neem je bus 116, 118 of 318 en stap je op de halte Rathaus Wannsee uit. Het Hofcafé bevindt zich aan de rechterkant in de Chausseestraße.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn