berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Doe eens gek, doe eens een (bijna) gratis excursie!

De beste manier om Berlijn en z’n bezienswaardigheden te ontdekken is met iemand die de stad kent als zijn (of haar) broekzak. Een tour onder leiding van een 'local' is dan natuurlijk ideaal. En helemaal als zo'n tour ook nog eens (bijna) niets kost.

Zo'n gratis tour wordt dagelijks (met uitzondering van vrijdag) georganiseerd door SANDEMANs. De rondleidingen zijn er in verschillende talen en starten dagelijks om 11.00 uur bij de Starbucks  bij de Brandenburger Tor. De rondleiding duurt 2,5 uur en leidt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.

Goedkoop
Hoe dat zo goedkoop kan? De gidsen werken op basis van een fooi (Trinkgeld) van 3 euro per persoon. Maar als je na afloop tevreden bent mag meer geven natuurlijk ook! Kom je uit 'City West' dan is er ook nog een afhaalservice, die je naar Brandenburger Tor brengt.

Alle details vind je op de website van SANDEMANs.
Let op: wil je met de tour mee dan is aanmelding verplicht!



Original Berlin Tours
Een andere organisatie die gratis tours organiseert is Original Berlin Tours. Hier kun je kiezen uit de Walking Tour en de Alternative Tour. De eerste tour gaat twee keer per dag van start (om 10.30 en om 12.30 uur) en leidt je in 2,5 uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn en vertrekt vanaf one80 hostel by Alexanderplatz, Otto-Braun-Straße 65, 10178 Berlin.

De Alternative Tour duurt 2,5-3 uur en gaat door Friedrichshain, Kreuzberg and Neukölln, waar hij je het 'alternatieve' Berlijn laat zien. Deze tour vertrekt dagelijks om 12.30 uur, eveneens vanaf one80 hostel by Alexanderplatz.

Informatie
Alle informatie die je nodig hebt vind je op de website van Original Berlin Tours, waar je je ook voor deelname kunt aanmelden (verplicht).



Hörpol
Zie je niet zoveel in het op stap gaan met een groep, dan kun je natuurlijk ook op eigen gelegenheid gaan, op het moment dat je zelf het beste schikt. En vanaf iedere plek op de route.

Hörpol is een audiogidssysteem dat je in het Duits of Engels langs 27 verschillende plekken leidt. De audiogids is er voor je mp3-speler, smartphone of tablet. Ook kun je bijpassende kaarten en beeld downloaden. Hoewel Hörpol zich primair richt op jongeren van 14 en ouder is het ook voor toeristen een prima gids! Op Hörpol.de vind je alle details.
Berlijn_qr-code-hoerpol.png

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.