berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Fernsehturm

Het hoogste bouwwerk van Berlijn, en zelfs van heel Duitsland, is de 368 meter hoge Fernsehturm. Vanuit de televisietoren heb je bij goed weer een adembenemend uitzicht over de stad wat een geheel nieuwe betekenis aan het woord "Fernsehen" geeft...

De Fernsehturm torent letterlijk overal bovenuit en is vanuit de meeste plaatsen in Berlijn te zien. Op 203 meter hoogte bevindt zich een uitzichtplatform en een restaurant, van waar je bij goed weer tot wel 40 km ver kunt kijken.

TIP: bestel het Fernsehturm Fast View Ticket van te voren online en ontloop de wachtrijen voor de kassa!

Bestel online je tickets en ontloop de wachtrij!

Of combineer een ticket voor de Fernsehturm samen met een ticket voor de Hop-on Hop-off bus in Berlijn.

Bestel hier een ticket voor de combi Fernsehturm en Hop-on Hop-off bus

Restaurant
Je kan ook een skip-the-line ticket voor de tv-toren kopen in combinatie met een gereserveerde plaats aan het raam in het Sphere-restaurant.

Bestel hier een tafel-aan-het-raamticket voor de Fernsehturm

Geniet nog langer van het prachtige uitzicht over Berlijn en bestel een skip-the-line ticket inclusief een driegangendiner in restaurant Sphere

Bestel hier een ticket voor de Fernsehturm inclusief diner

FernsehturmAttractie
De televisietoren is een van de populairste attracties van Berlijn en jaarlijks wordt hij door meer dan 1,3 miljoen mensen bezocht. Er staan dan ook vaak lange wachtrijen om naar binnen te kunnen. Eenmaal binnen brengt een van de twee liften je in 40 seconden naar boven. In februari 2014 is de oude lift vervangen door een nieuw exemplaar uit messing en met een glazen plafond. Er is nog een derde lift, en ook een trap (986 treden), maar die zijn niet voor het publiek bestemd. Op het uitzichtplatform kun je helemaal rondlopen en zo over heel Berlijn uitkijken. Met borden is aangegeven welk deel van de stad je ziet.

Restaurant
In het Telecafe, zoals het restaurant heet dat over 40 tafels en zitplaatsen voor 200 gasten beschikt, hoeft dat rondlopen niet: door een ingenieuze constructie draait het in een uur helemaal rond. De stad trekt als het ware onder je door. Je kunt er wat drinken of eten. De prijzen zijn hoog en hoewel het eten als 'gastronomie' wordt aangeprezen moet je er bepaald geen al te hoge verwachtingen van hebben. Maar je eet in ieder geval wel op niveau...

Men houdt zich nauwgezet aan het maximum aantal gasten, wat in de praktijk meestal betekent dat je of heel lang moet wachten voor je in het restaurant wordt toegelaten, of dat je maar beter gewoon ergens anders wat kunt gaan drinken. Mocht je er willen gaan eten dan is het absoluut aan te raden vantevoren te reserveren; de kans op een 'vrije' tafel is zo ongeveer nihil. 

Fernsehturm

FernsehturmMocht je een (zeer aan te raden) bezoek aan de TV-toren overwegen doe dat dan als het even kan bij helder weer. Bij dichte mist worden omdat er dan niets te zien valt de bezoeken wel stilgelegd, maar dat gebeurt niet als het regent of heiig is. Enig voordeel is dan dat je van lange wachtrijen verschoond blijft. Dat laatste kan trouwens ook door, nadat je een toegangskaartje hebt gekocht, gebruik te maken van de SMS-service. Je krijgt dan een half voor 'jouw' toegangstijd een berichtje, zodat je in de tussentijd wat anders kunt gaan doen. Zorg dan wel dat je op tijd bent, want anders kom je er niet meer in! De toegang is niet goedkoop. En mocht je dat geld er niet voor over hebben: er is ook een webcam. Maar die haalt het toch niet bij 'the real thing'.

Bouw van de toren
De Fernsehturm staat bij de Alexanderplatz en is gebouwd tussen 1965 en 1969. Hij was nodig omdat de DDR, die door de meeste landen niet werd erkend, op de European VHF Broadcasting Conference van 1952 in Stockholm maar twee TV-frequenties toegewezen had gekregen, waarmee een complete en volledige dekking van het signaal in Berlijn niet mogelijk was. Met een hoge toren zou dit probleem kunnen worden ondervangen. 

In 1954 was daarom begonnen met de bouw van een nieuwe toren op de Großen Müggelberg, maar die werd eind 1956 stilgelegd omdat men vreesde dat de toren wel eens het luchtverkeer van het verderop gelegen vliegveld Schönefeld in gevaar zou kunnen brengen. In 1960 werd besloten om de toren dan maar op Volkspark Friedrichshain te bouwen; het project zou in 1964 gereed moeten zijn. Maar dit keer was het economische crisis, mede ontstaan door de enorme kosten die de bouw van de muur met zich had meegebracht, die dwong de bouw voortijdig af te breken. Besloten werd om dan maar geheel van de bouw van een nieuwe toren af te zien. 

Omdat de regering er bijzonder veel belang aan hechtte de hele bevolking met uitzendingen te kunnen bereiken werd onder politieke druk de bouw in 1964 toch weer in het investeringsprogramma opgenomen. Maar de toren zou nu niet alleen uitzendingen mogelijk moeten maken, maar tevens een architectonisch hoogstandje moeten zijn waarmee de DDR internationaal respect zou afdwingen. Een toren in het vergelegen Volkspark Friedrichshain zou daaraan niet voldoen, zodat opnieuw naar een geschikte, nu meer centraal gelegen locatie moest worden gezocht.

FernsehturmHet is uiteindelijk Erste Sekretär des Zentralkomitees der SED, Walter Ulbricht, die vindt dat de Fernsehturm ten westen van Bahnhof Alexanderplatz moet komen. Officieel heet het dat de keuze van de locatie vooral is ingegeven door de stevige ondergrond daar. 

Op 20 maart 1964 starten de voorbereidende werkzaamheden en 4 augustus 1965 wordt begonnen met de fundering. Met het geven van het startsein voor het tweede programma van de DDR, DFF 2 wordt de toren op 3 oktober 1969 door Walter Ulbricht en zijn vrouw Lotte ingewijd. Tegelijk is dit in de DDR het eerste televisieprogramma dat in kleur wordt uitgezonden.
In 1990, het jaar waarin de beide Duitslanden weer worden herenigd, wordt overwogen het midden in het centrum staande prestigesymbool van de DDR te slopen. De Bundesrepublik besluit het bouwwerk echter toch te behouden.

De Fernsehturm is van maart tot oktober dagelijks van 9.00 tot 24.00 uur geopend, van november tot februari dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur. 

Berliner Fernsehturm  
Panoramastraße 1a
10178 Berlijn (Mitte)

U- en S-Bhf: Alexanderplatz
 

50 Jahre Berliner Fernsehturm

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn