berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spree

Jüdisches Museum Berlijn

Het Jüdisches Museum Berlin is sinds haar opening in september 2001 uitgegroeid tot een van de iconen van Berlijn en een bezoek meer dan waard. In het museum een overzicht van tweeduizend jaar Duits-Joodse geschiedenis.  

Jüdisches Museum BerlinArchitect Daniel Libeskind kreeg de moeilijke opdracht een modern museum te maken over de tragische geschiedenis van de Joden in Duitsland. Het gebouw, dat de vorm van een grote sculptuur in de vorm van een bliksemschicht heeft, bestaat uit vijf verdiepingen en is tienduizend vierkante meter groot. Het ziet er nauwelijks uit als een museum.
Het ontwerp van Libeskind is echter vol symboliek: de zigzagbeweging van het gebouw kan worden gezien als een uitgerekte, gebroken Davidsster.

TIP: Bestel tickets voor het Joods Museum van te voren online! 

Bestel hier je ticket(s) voor het Joods Museum

Assen
Door het gebouw lopen drie assen (looppaden), die verwijzen naar de geschiedenis van de Joden in Berlijn. Eén pad, de As van de Verbanning, leidt naar de 'Tuin der verbanning', waar op een helling 49 schuine, hoge betonnen bakken met olijfbomen staan. Olijfbomen symboliseren in de Joodse traditie vrede en hoop. De schuine bakken maken duidelijk dat de bomen het klimaat niet kunnen verdragen. Het aantal van 49 is ontleend aan het stichtingsjaar van de staat Israël (1948), waarbij de 49e boom in het midden voor Berlijn staat. 

Een andere as, de As van de Holocaust, leidt naar de holocausttoren: een kleine, 24 meter hoge koude en donkere ruimte aan het eind van het pad. De metalen deur die achter je dicht valt versterkt het effect in een kerker te zijn beland. Bovenin een kleine opening die nog wat licht doorlaat en het verlangen naar vrijheid symboliseert. Het derde pad, de As van de Continuïteit, voert de bezoeker via trappen omhoog naar een drietal expositieruimten.

Jüdisches Museum BerlinIn het gebouw ook veel volkomen lege ruimten, de "voids", waar je niet in kunt, maar waar je wel in kunt kijken. Zij stellen de lege plekken voor die de vele joden achterlieten die in de voorbije eeuwen omkwamen als gevolg van de holocaust, verdrijvingen en progroms. De vele onverwachte gezichtshoeken maken een bezoek aan het museum tot een bijzondere, intensieve ervaring.

Tentoonstelling
De permanente tentoonstelling "Twee millennia Duits-Joodse geschiedenis" op de eerste en tweede verdieping van het gebouw geeft die geschiedenis weer vanuit het perspectief van de Joodse minderheid. De tentoonstelling begint bij de middeleeuwse SchUM-steden (de drie Rijn-steden Speyer, Worms en Mainz die toen al joodse gemeenschappen hadden) en voert door de hoogte- en dieptepunten die de joden in de eeuwen daarna beleefden.

Natuurlijk ook ruime aandacht voor het nationaal-socialisme en de dramatische gevolgen die dat voor de Joodse gemeenschap had. Maar ook voor de 250.000 overlevenden die na de Shoah in kampen voor ontheemden werden ondergebracht, waar ze wachtten op een kans om te emigreren. De tentoonstelling eindigt met de twee grote processen die na de oorlog werden gevoerd: het Frankfurter Auschwitz-proces (1963-1965) en het Majdanek-proces in Düsseldorf (1975-1981). Tot slot levensverhalen van joden over hun kindertijd en jeugd na 1945 en het nieuwe hoofdstuk dat met hen in het na-oorlogse Duitsland begon.

Er worden in vele talen (waaronder gebarentaal) rondleidingen gehouden. Voor blinde en slechtziende bezoekers is er een speciale architectuur-rondleiding.

Jüdisches Museum Berlin    
Lindenstraße 9-14
10969 Berlin (Kreuzberg)

U-Bhf: Kochstraße / Checkpoint Charlie, Hallesches Tor 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.