berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerst

DDR Museum

Wie wil weten hoe het dagelijks leven in de DDR er uitzag, moet zeker een kijkje nemen in het DDR Museum in Berlijn. Hier wordt op een toegankelijke manier getoond hoe het dagelijks leven in de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR) er uitzag.

DDR MuseumHet DDR-museum is een interactief museum in Berlijn en is gevestigd in de voormalige regeringswijk van Oost-Duitsland. In het museum wordt op een toegankelijke manier getoond hoe het dagelijks leven in de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR) er uitzag.

Tickets
Het DDR-museum werd 15 juli 2006 als een privé-museum geopend. Met jaarlijks ruim 500.000 bezoekers (in het jubileumjaar 2014 van de val van de Muur waren het er 578.000) is het inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bezochte musea van Berlijn. Nadeel daarvan is dat de ruimte eigenlijk te klein is en niet berekend op de enorme toeloop. Ook vormen zich daardoor bij tijd en wijle lange wachtrijen. Het is daarom aan te raden tickets al voor je bezoek online aan te schaffen. 

Bestel hier je ticket online en ontloop de wachtrij!

Interactief
Het museum is op een 'interactieve' manier opgezet; dat wil zeggen dat je veel dingen kunt -en soms zelfs moet- aanraken om de DDR te (her)beleven: "Geschichte zum Anfassen" (geschiedenis om aan te raken), noemen ze het zelf. In 2008 werd het DDR-museum genomineerd voor de European Museum of the Year Award.

Ostalgie
Het museum is in de eerste plaats een 'ostalgie-museum', dat vooral  de romantische kant van het leven in de DDR belicht. Wie wil weten hoe het dagelijks leven in de DDR eruit zag, moet er zeker een kijkje gaan nemen. Voor wie ook de andere, repressieve, kant van het DDR-regime wil zien kan een bezoek aan het DDR-museum mooi completeren met een bezoek aan het Stasimuseum of de Stasi-onderzoeksgevangenis Hohenschönhausen.


DDR Museum    
Karl-Liebknecht-Straße 1
10178 Berlijn (Mitte)

Het museum vind je aan de kade aan de Spree, tegenover (de achterkant van) de Berliner Dom.

U-Bhf: Hackescher Markt, Alexanderplatz
S-Bhf: Alexanderplatz

DDR Museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.