berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Musea Berlin-Dahlem

In het museumcomplex Berlin-Dahlem zijn drie musea gevestigd met elk een eigen collectie: het Ethnologisches Museum, het Museum für Asiatische Kunst en het Museum Europäischer Kulturen.

Musea DahlemDe eerste plannen voor het museumcomplex in Dahlem dateren al uit 1914, toen de Duitse architect Bruno Paul er het eerste ontwerp voor maakte. Dat werd echter maar deels gerealiseerd. Bijna een halve eeuw later waren het de architecten Fritz Bornemann en Wils Ebert die het ensemble uiteindelijk in een gewijzigde vorm voltooiden.

TIP: bestel je ticket voor deze musea van tevoren online!

Boek hier je ticket voor de drie musea in Dahlem online!

Verzamelingen
Het complex in Berlijn bood aanvankelijk onderdak aan de Sammlung Süd-, Südost- und Zentral-Asiatische Kunst (voormalig Museum für Indische Kunst), de Ostasiatische Kunstsammlung (voormalig Museum für Ostasiatische Kunst) en het  Museum für Völkerkunde. In 1999 werd dat laatste museum omgedoopt in het Ethnologisches Museum (Volkenkundig Museum), waarbij de verzameling Europese kunst naar het nieuw opgerichte Museum Europäischer Kulturen ging. In 2005 werd dat museum tenslotte ook in het complex Berlin-Dahlem gehuisvest. Een jaar later, in 2006, werden de twee  collecties van Aziatische kunst samengevoegd tot het nieuwe Museum für Asiatische Kunst.

Het is de bedoeling dat de etnografische en Aziatische-kunstcollecties in de toekomst naar het nieuw te bouwen Humboldt-Forum bij het Berliner Stadtschloss, direct tegenover het Museuminsel in Berlijn, zal worden overgebracht. Voor het Museum Europäischer Kulturen, dat is gewijd aan de Europese culturele geschiedenis en de cultuur van  alledag, zijn plannen in de maak om dit in de toekomst te verhuizen naar het Kulturforum.

Ethnologisches MuseumEthnologisches Museum
Het Volkenkundig Museum heeft een schitterende collectie materiële en immateriële cultuurgoederen van buiten Europa, die overwegend in de 19de en het begin van de 20ste eeuw naar Berlijn kwamen. De zowel thematische als geografische presentatie van de verzamelingen biedt bezoekers een fascinerend inzicht in de diversiteit van niet-Europese culturen.

Museum für Asiatische Kunst
De collectie van het Museum voor Aziatische Kunst omvat duizenden kunstvoorwerpen uit het Indo-Aziatische cultuurgebied door de eeuwen heen. Daaronder de beroemde "Turfan"-collectie met schilderijen en beeldhouwwerken uit de 3e tot de 13e eeuw van boeddhistische religieuze gebouwen uit het hedendaagse noordwest-China. Het museum heeft een schat aan boeddhistische kunstvoorwerpen uit China, Japan en Korea en religieus georiënteerde Indiase kunst.

Museum Europäischer Kulturen
Het Museum van Europese Culturen richt zich op de leefstijlen en culturele contacten in Europa vanaf de 18e eeuw tot vandaag. De huidige tentoonstelling "Culturele kontakten. Leven in Europa" toont een dwarsdoorsnede van de uitgebreide collectie en haakt aan bij actuele discussies over sociale bewegingen en nationale grenzen.

Alle drie de musea maken deel uit van de Staatliche Museen zu Berlin en zijn alle drie op doordeweekse dagen (m.u.v. maandag, als ze zijn gesloten) geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in de weekeinden (za-zo) van 11.00 tot 18.00 uur. De kassa sluit een half uur voor de sluiting van het museum.

Museen Dahlem
Lansstraße 8 / Arnimallee 25
14195 Berlijn

U-Bhf: Dahlem-Dorf
Bus: M11, X83 (U-Bhf Dahlem-Dorf), 101 (Limonenstraße), 110 (Domäne Dahlem)

TIP:
Niet ver weg van het museumcomplex ligt de Botanische Tuin van Berlijn. Dat is natuurlijk mooi te combineren!

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.