berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Neue Nationalgalerie en het Kulturforum

In de Neue Nationalgalerie in Berlijn is kunst uit de twintigste eeuw (van klassiek en modern tot de kunst van de jaren zestig van de vorige eeuw) te zien. Momenteel wordt de Neue Nationalgalerie ingrijpend verbouwd. 

De collectie is een indrukwekkende verzameling van meesterwerken van Europese en Noord-Amerikaanse kunstenaars als Ferdinand Hodler, Edward Munch, Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Max Beckmann, Otto Dix, Paul Klee, Max Ernst, Salvador Dalí, Francis Bacon, Ernst Wilhelm Nay, Werner Tübke, Gerhard Richter en Andy Warhol.

TIP: Bestel je ticket(s) voor Tiergarten Kulturforum van te voren online en bezoek de verschillende musea in het complex.

Berlijn_neue-nationalgalerie-museum

De meest iconische werken die de Neue Nationalgalerie in zijn bezit heeft, zijn 'Potsdamer Platz' van Ernst Ludwig Kirchner, 'The Skat Players' van Otto Dix en 'Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue IV' van Barnett Newman. Het museumgebouw is ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en geldt als een van de klassiekers van de moderne architectuur.

Kulturforum
De Neue Nationalgalerie is onderdeel van het Kulturforum, het culturele centrum van Berlijn aan de Potsdamer Straße in Tiergarten. Naast enkele andere musea, de Philharmonie en de Staatsbibliotheek maakt ook de Kulturform Skulpturen er deel van uit. Deze beeldencollectie in de tuin naast de Neue Nationalgalerie bestaat uit 42 werken van verschillende kunstenaars.

Verbouwing
De Neue Nationalgalerie werd in de jaren 1965-1968 naar een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe gebouwd. Sinds haar opening in 1968 is er nooit groot onderhoud aan gepleegd; iets wat je natuurlijk niet tot in de eeuwigheid kunt blijven volhouden. In 2012 is het Architectenbureau David Chipperfield belast met het onderhoud en de modernisering van het gebouw. Daar is in 2015 mee begonnen. Naar verwachting zal het gebouw in 2019 weer worden heropend. De voortgang van de werkzaamheden kun je volgen op een speciaal blog.

Neue Nationalgalerie Neue Nationalgalerie
Potsdamer Strasse 50, Berlijn

Berlijn_neue-nationalgalerie

Sanierung der Neuen Nationalgalerie 2017

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.