berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Honden uitlaten in Berlijn

Onder de nieuwe Berlijnse Hondenwet moeten honden vrijwel overal zijn aangelijnd. Voor jou en je trouwe viervoeter een mooie aanleiding voor een wandeling door het Berlijnse groen waar je hond (nog wel) los mag lopen.

Hond in BerlijnNa jaren discussie in de Senaat werd op 22 juli 2016 de nieuwe Berliner Hundegesetz (Berlijnse Hondenwet) van kracht. Als je je viervoeter meeneemt naar Berlijn kun je er maar beter rekening mee houden. Voor de Berlijnse honden en hun baasjes gelden sinds 2016 veel (nieuwe) regels, waar ze deels weer vrijstelling van kunnen krijgen als ze in het bezit zijn van een Sachkundebescheinigung (een 'hondenrijbewijs'). Voor Berlijners betekent de wet onder meer dat hun hond officieel moet zijn geregistreerd. 

Aangelijnd
Nieuw is dat honden altijd aangelijnd moeten zijn en hun baasjes de uitwerpselen moeten opruimen. Voor dat laatste zijn hondenbezitters verplicht afvalzakjes bij zich te hebben. Op overtreding staat een boete van 30 euro. Naar verluidt heeft ieder stadsdeel twee speciale controleurs toegewezen gekregen die op de naleving van de wet toezien. Viervoeters mogen in de toekomst alleen nog op speciale hondenuitlaatplaatsen worden losgelaten. Waar die uitlaatplaatsen zijn kun je zien op deze kaart. Overigens was het eerder ook al op vele plaatsen verboden je hond los te laten lopen. 

Hoe je ook tegen de nieuwe regels aankijkt, meegenomen is dat de hondenuitlaatplaatsen op stukjes 'groen Berlijn' zijn te vinden. Een mooie kans dus om samen met je viervoeter eens het groene Berlijn te verkennen!

De Berlijnse 'Hondenwet' is trouwens niet nieuw, want de stad heeft al zo'n wet sinds 2004. Wat in de (nieuwe) wet staat kun je via deze link vinden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.