berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Recept voor Berliner Brot

Berliner Brot is een typisch Berlijns kerstgebak uit grootmoeders tijd, dat doet denken aan het Italiaanse biscotti, maar slechts één keer gebakken is.

"Eine Köstlichkeit hart wie die Berliner, außen rau aber mit viel Seele"
(een delicatesse, hard als Berlijners: een ruwe bolster met veel ziel)

Berliner BrotVan Berliner Brot bestaan verschillende, oudere en modernere, varianten. Het plaatgebak wordt gemaakt van een zwaar deeg, dat qua consistentie lijkt op dat van de beroemde Lebkuchen. Van origine krijgt het zijn donkere kleur van appel- of suikerstroop, cacao of chocolade. Het deeg wordt gemengd met hele (geroosterde) hazelnoten of amandelen. In moderne recepten wordt de siroop vaak vervangen door bruine suiker; daardoor verandert echter zowel de kleur als de smaak.

Het deeg wordt gebakken op een bakplaat en als het nog warm is in smalle reepjes gesneden. Als het is afgekoeld wordt het gebak heel hard, tenzij het luchtdicht wordt verpakt als het nog lauwwarm is. Bewaard in een koektrommel of ander blik wordt het na een paar dagen broos. Berliner Brot kun je meerdere weken bewaren (als je het tenminste voor die tijd niet hebt opgepeuzeld..).

Ingrediënten (voor een halve bakplaat)
Voor het baksel:
2 eieren
2 eetlepels water
150 g suiker
80 g appelstroop
Rum-aroma
1 ruime eetlepel kaneel
3 afgestreken theelepel bakmeel
160 g hazelnoten (zonder schil); de hazelnoten kunnen naar smaak ook worden vervangen door amandelen
250 g meel
Voor de afwerking:
glazuur
65 g geraspte chocolade

Bereiding
1. Meng alle ingrediënten tot een stevig, plakkerig deeg.
2. Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat en vouw de uiteinden, zodat een rechthoekige vorm ontstaat. Het deeg behoudt tijdens het bakken zijn vorm: het loopt niet uit.
3. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten op 180 graden.
4. Kies je voor de klassieke variant van het gebak, die heel lekker smaakt met hele amandelen, dan smeer je het warme baksel in met suikerglazuur.
Kies je voor de modernere variant met slagroom en chocolade, laat het baksel dan eerst afkoelen voordat je het met achtereenvolgens glazuur en de chocolade of chocolade-ganache versiert.
5. Snijd het baksel in hapklare stukken. Traditioneel zijn dat rechthoekige stukken, vergelijkbaar met biscotti.

Frohe Weihnachten!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.