berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Met de trein naar Berlijn

De ongetwijfeld eenvoudigste manier om in Berlijn te komen is met de trein. In iets meer dan zes uur reizen zit je in hartje Berlijn. Dagelijks rijden er zes treinen van Nederland naar Berlijn (en de andere kant op): vijf dagtreinen en één nachttrein.

Dagelijks vertrekken er vanuit Nederland zes rechtstreekse treinen naar Berlijn: vijf dagtreinen en één nachttrein. Na het beginstation Amsterdam CS stopt de dagtrein in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Na Hengelo gaat de trein Duitsland in, waar hij onder meer stopt in Osnabrück en Hannover. In Berlijn kun je uitstappen op Spandau, Hauptbahnhof en Ostbahnhof.
Kom je uit Noord- of Zuid-Nederland dan kan het handiger zijn een andere route te volgen. Of dat ook voor jou het geval is kun je makkelijk nagaan op de internationale reisplanner.

Voordelen
De voordelen van de trein zijn evident: je hoeft niet in te checken, reist comfortabel en kunt, zonder dat er een maximum aan het gewicht is, twee grote bagagestukken en één stuk handbagage meenemen. Hoewel daarop niet echt wordt gecontroleerd. Je kunt ook gewoon je eigen tube tandpasta of flesje water meenemen zonder dat een ijverige beveiligingsbeambte die in een afvalton doet belanden. Bovendien ben je meteen in het centrum van Berlijn. De trein is daarnaast voorzien van alle gemakken, zoals een bar/restauratievoertuig en stopcontacten. Helaas is er (nog) geen WiFi.
Desgewenst kun je ook je fiets meenemen. Daarvoor moet je wel een internationaal fietskaartje (12 euro) en een reservering (4 euro) kopen. Het fietskaartje is niet online verkrijgbaar; daarvoor moet je bij één van de NS Ticket- en Servicewinkels of telefonisch bij het NS International Service Center zijn.

Kosten
Een enkeltje heb je al voor 39 euro (tweede klas) of 69 euro (eerste klas). De tarieven kunnen aardig oplopen naarmate je je kaartje dichter op het moment van vertrek koopt of je de mogelijkheid wilt hebben je kaartje voor bijvoorbeeld een andere dag te kunnen omruilen. Het is daarom zaak zo vroeg mogelijk te boeken. Tickets kun je online drie maanden voor vertrek kopen.

Behalve overdag rijdt er ook 's-nachts een trein naar Berlijn (en vice versa). Deze volgt een iets andere route dan de dagtrein. De nachttrein rijdt van Amsterdam CS via Utrecht CS en Arnhem door het Ruhrgebied naar Berlijn en doet er daarom ook langer over. Je vertrekt om 19.00 uur uit Amsterdam en komt dan om ongeveer 04.30 uur in Berlijn aan. De trein terug naar Nederland vertrekt rond 00.30 uur. Met de nachttrein kun je al voor prijzen vanaf 29 euro enkele reis.

Buitenland
Je hoeft natuurlijk niet per se via de NS je treinreis te boeken. Er zijn meer partijen die je aan een kaartje kunnen helpen: ook de Belgische (NMBS), Franse (SNCF) en Duitse (Deutsche Bahn) spoorwegen verkopen treinkaartjes, óók voor reizen vanuit Nederland. De prijzen tussen de verschillende aanbieders kunnen nog wel eens uiteen lopen. Het is daarom raadzaam ze even te vergelijken voordat je een ticket koopt. 

Daarnaast bieden verschillende reisorganisaties ook reizen (stedentrips) per trein naar Berlijn aan, doorgaans met hotel. Dat kán interessant zijn, omdat zij vaak goede overnachtingsprijzen kunnen bedingen, waardoor je per saldo goedkoper uit kunt zijn.

De Belgische, maar ook de Zuid-Nederlandse, reiziger kan vanuit Brussel of Luik met de trein naar Berlijn reizen (vanuit beide plaatsen vanaf 39 euro enkele reis). Tickets daarvoor zijn te koop bij de NMBS.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn