berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerst

Berliner Weisse, witbier uit Berlijn

"Rot oder grün?". Als die vraag je gesteld wordt weet je dat het om Berliner Weisse gaat; het geliefde witbier dat alleen in Berlijn mag worden gemaakt. En wordt gedronken met een 'Schuss' vruchtensiroop, waardoor het eindresultaat rood of groen wordt. Het bier heeft een laag alcoholgehalte (circa 3%) en is daardoor een ideaal zomerdrankje. 

In 1526 bracht brouwer Cord Broyhan van een verblijf in Hamburg een bierrecept mee terug naar zijn woonplaats Halberstadt. Daar maakte hij zijn 'Halberstädter Broihan', dat al snel een populaire drank in Noord-Duitsland zou worden. Berlijnse bierbrouwers verfijnden daarna het recept en het 'Berlinischen Weizenbier', waarvan voor het eerst in een oorkonde uit 1640 gewag werd gemaakt, was geboren. De daaropvolgende eeuwen zou het zich tot lievelingsdrank van de Berlijners ontwikkelen.

Witbier
De Berliner Weisse is een bovengistend witbier dat oorspronkelijk werd gedronken uit grote, ruim drie pond wegende glazen waar zo'n twee liter van deze drank inging. De tijden dat je twee handen nodig had om je glas op te tillen zijn voorbij. Het bier wordt nu gedronken uit grote bolvormige glazen en wordt meestal geserveerd met rietjes. 

Een Berliner Weisse drink je nooit puur, maar met een 'Schuss' (scheut) vruchtensap, waardoor het rood (framboos) of groen (Waldmeister: lievevrouwebedstro) kleurt. Op de kaart wordt het dan ook meestal simpelweg met Berliner Weisse rot of Berliner Weisse grün aangeduid. Het bier heeft een frisse, zurige smaak, maar mist het bittere van hop.

Het inschenken van een glas Berliner Weisse vergt wat oefening. Eerst doe je de Schuss in het glas (2 cl per flesje van 0,33 liter) en vervolgens schenk je er in één handeling het halve flesje bij. De andere helft van het flesje schenk je er daarna heel langzaam bij, waardoor een mooie schuimkraag ontstaat. 

Berliner Weisse is een geregistreerd handelsmerk van het Brauereiverband Berlin/Brandenburg e.V. en mag alleen in Berlijn worden gemaakt. In de 19e eeuw werd het bier in circa 700 brouwerijen gemaakt; nu maken nog slechts twee grote brouwerijen dit bier: Kindl en Schultheiss.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.