berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerst

Bollenfleisch

Een van de bekende typisch Berlijnse gerechten is 'Bollenfleisch', een stoofpotje van lamsvlees en ui, geserveerd met aardappelpuree of gekookte aardappelen, augurk en bietensalade. Niet iedereen doe je er een plezier mee, maar voor wie er van houdt is het een voedzame maaltijd.

Hoewel dat wel eens wordt verondersteld heeft de naam 'Bollenfleisch' niets van doen met de veelvoorkomende Berlijnse achternaam 'Bolle'. Het is dan ook niet een gerecht dat naar de een of andere 'Bolle' is genoemd. 

'Bolle' is in Berlijn gewoon een ander woord voor 'ui' en het stoofpotje ontleend daar dan ook zijn naam aan. Bollenfleisch is dan ook het Berlijns voor 'zwiebelfleisch' (uienvlees).

Discriminatie
Bollenfleisch speelde zelfs in 2012 nog een rol in een door een leraar aangespannen rechtszaak. Hij beweerde dat hij geen vaste aanstelling had gekregen omdat hij op basis van zijn Berlijnse achtergrond zou zijn gediscrimineerd: hij sprak immers plat Berlijns en hield van traditionele Berlijnse gerechten, zoals -jawel- Bollenfleisch. De rechter zag dat echter anders en wees zijn claim af. We weten daardoor nu wel dat we rustig van Bollenfleisch kunnen genieten, zonder daarom meteen te worden gediscrimineerd.. 

Bij 'echte' Berlijners kun je Bollenfleisch nog met enige regelmaat op tafel aantreffen. Wil je het eten als je in Berlijn bent, dan moet je een Wirtshaus opzoeken waar ze nog aan Alt-Berliner Küche doen, zoals Max und Moritz

Thuis zelf Bollenfleisch maken kan natuurlijk ook. Het recept vind je hier

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn