berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Tropical Islands

Tropical Islands is het grootste overdekte tropische zwembad van de wereld. Dit tropisch zwemparadijs ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Berlijn in het plaatsje Brand in de Duitse deelstaat Brandenburg, op het terrein van het voormalige Sovjet-vliegveld Brand. Bijna letterlijk in the middle of nowhere.

Tropical IslandTropical Islands is gesitueerd in een voormalige loods, die oorspronkelijk werd gebouwd als zeppelin-fabriek. De 360 meter lange, 210 meter brede en 107 meter hoge hal heeft daardoor nog een record: het is de grootste vrijstaande hal ter wereld. In de hal zijn immers geen palen waar het bouwwerk op rust. Een Zeppelin CL160, voor de bouw waarvan de loods ooit was bedoeld, is er echter nooit gemaakt.

Waterpark
In de hal opende op 19 december 2004 het Tropical Islands Resort haar deuren. Het waterpark heeft een maximale capaciteit van 6.000 bezoekers per dag. Het eerste jaar dat het park open was, trok het niet minder dan 975.000 bezoekers. Tropical Islands is eigendom van de Maleisische, maar oorspronkelijk in 1926 in Engeland opgerichte firma Tanjong. Het bedrijf  investeerde bijna 100 miljoen euro in het tropische paradijs, inclusief een subsidie van 17 miljoen van de deelstaat Brandenburg voor de ontwikkeling van werkgelegenheid.

Tropical IslandIn de immense loods kun je nu genieten van een dicht regenwoud, een tropische zee, een lagune, zandstranden, exotische plantsoenen en prachtige orchideeëntuinen. Het klimaat ligt het hele jaar door rond de 25°C (water 28-31°C). Een subtropisch dorp toont huizen uit Thailand, Bali, Borneo, Polynesië, het Amazonegebied en Congo. Maar je kunt natuurlijk ook het grootste tropische saunalandschap van Europa bezoeken. 

Tropisch regenwoud
Het tropische regenwoud van Tropical Islands is meer dan 66.000 m2 en is daarmee het grootste indoor regenwoud ter wereld. Het heeft meer dan 50.000 planten en bomen, 600 verschillende soorten, die wel tot 18 meter hoog zijn. Waar het regenwoud langzaam overgaat in een betoverende lagune maken grotten en een waterval het tot een echte jungle.

Het 140 meter lange en 1,30 meter diepe zwembad is maar liefst 4.400 m2 groot (zo groot als vier Olympische zwembaden). En voor zwemliefhebbers is er ook nog een 27 meter hoge glijbaantoren met vier glijbanen. Op het 200 meter lange zandstrand kun je in een van de 850 zonnestoelen lekker wegmijmeren onder de palmbomen. 's-Avonds veranderen de eilandjes in een exotische showtribune voor verschillende evenementen.

Overnachten op Tropical IslandOvernachten
Overnachten kun je er natuurlijk ook: in de hal zelf kun je een tent, lodge of kamer huren. Buiten de hal is een camping, waar je niet alleen met je eigen tent (of camper!) terecht kunt, maar desgewenst ook een indianentent kunt huren. Ook beschikt het complex over mobile homes en vakantiewoningen.

Het tropisch paradijs is 365 dagen per jaar 24 uur per dag geopend. Dat wil zeggen: als je er blijft overnachten. Als dagjesgast kun je er dagelijks van 06.00 uur 's-ochtends (wellness-gebied vanaf 09.00 uur) tot 01.00 uur 's-nachts terecht.

Blijf je overnachten dan kun je van alle attracties gebruik maken; als dagjesgast is het afhankelijk van het door jou gekochte kaartje. Er is een trits aan (verschillende) kaartjes verkrijgbaar; voor kinderen en studenten zijn er kortingskaartjes en met enige regelmaat zijn er speciale aanbiedingen. Kijk voor de mogelijkheden op de website van Tropical Islands Resort. Om je een indruk te geven: het duurste 'reguliere' kaartje kost 42 euro en geeft je een dag lang toegang tot zowel het belevings- als het saunalandschap. Mocht je op Tropic Islands willen blijven overnachten: boeken kun je rechtstreeks op hun website, maar ook vele Nederlandse reisorganisaties bieden overnachtingen aan (vaak zelfs nog goedkoper).

Hoe kom je er?
Een keer per uur rijdt vanuit Berlin Hauptbahnhof en Berlin Ostbahnhof de RegionalExpress RE 2 van Berlijn naar Cottbus. Stap uit in Brand. Ook de Regionalbahn RB 19 (met eindstation Senftenberg) rijdt ieder uur van Berlin Gesundbrunnen over Berlin Hauptbahnhof, Berlin Potsdamer Platz en Berlin Südkreuz naar Brand. De rit vanuit Berlijn duurt ongeveer drie kwartier. Vanaf station Brand brengt een (gratis) Shuttlebus je naar Tropical Islands. De rijtijden daarvan zijn op die van de treinen afgestemd.

Ga je met de auto: Tropical Islands ligt aan de A13 (Berlin-Dresden), ongeveer 35 km ten zuiden van Berlijn-Schönefeld. Neem de afslag Staakow (afslag 6) en volg vervolgens gedurende zo'n 3 kilometer de borden naar Tropical Islands.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn