berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerst

Pantomime tegen lawaai-overlast

Bewoners van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg in Berlijn willen feestvierende toeristen met pantomime tot stilte manen. Van mei tot augustus zullen daarom pantomimespelers door de straten van de wijk trekken.

KreuzbergDe wijk Friedrichshain-Kreuzberg telt veel café's en clubs die -omdat er geen gedwongen sluitingstijden zijn- 24/7 zijn geopend. Tel daarbij de talloze dag-, avond en nachtwinkels waar spiritualiën worden verkocht en je begrijpt dat deze hippe wijk in Berlijn een geliefde plek is om tot in de kleine uurtjes vakantie te vieren.

Nachtrust
Maar niet iedereen is even blij met deze feestvierders, veelal toeristen, die zich tot diep in de nacht luidruchtig vermaken en niet zelden een spoor aan rotzooi, vernielingen en afval achterlaten. Aan de andere kant willen zij hun wijk ook niet 'op slot' doen: iedereen is welkom, zolang de wijkbewoners maar aan hun nachtrust toekomen.

Samen met de politie, het toeristenbureau Visit Berlin, de hotel- en pensionorganisatie en de uitbaters van de café's en clubs zijn de wijkbewoners daarom het 52.000 euro kostende pilotproject voor "stadtverträglichen Tourismus" (stadsvriendelijk toerisme) begonnen. Maar 'repressief' wil men in Kreuzberg niet zijn. De maatregelen om de negatieve gevolgen van de overlast in te dammen moeten "positief, creatief en bezoekersvriendelijk" zijn. En natuurlijk het "Berlijnse stadsgevoel" tot uitdrukking brengen.

De oplossing? Pantomime!
Van mei tot augustus zullen 15 weekendnachten pantomimespelers door de straten van de Kreuzberger Spree-oever en het tegenover liggende Friedrichshain trekken. Met stilte zullen zij de bezoekers aanzetten het volume wat te matigen. In hun kielzog geschoolde mediatoren, die ook verbaal kunnen uitleggen dat veel buurtbewoners door het aanhoudende lawaai de slaap niet kunnen vatten.

Of het zal helpen moet blijken als het project na het zomerseizoen wordt geëvalueerd. Maar in ieder geval heeft Friedrichshain-Kreuzberg er in de zomernachten voorlopig weer een nieuwe bezienswaardigheid bij.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn