berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerst

35 Jahre Mauerfall | 9 november 2024

Locatie: Berlijn

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Dit jaar precies 35 jaar geleden dus.

De Berlin Festival Week van 4 tot 10 november staat in het teken van dit 35-jarig jubileum van de vreedzame revolutie en de val van de Berlijnse muur: de Duitse hoofdstad wordt een enorme openluchttentoonstelling en evenementenlocatie. Met honderden evenementen op zeven locaties die onlosmakelijk met de gebeurtenissen in 1989/1990 verbonden zijn. Iedereen kan zich hier zich informeren over en vieren wat er is bereikt - een eerbetoon aan de moed van de mensen die in Midden- en Oost-Europa en de DDR streden voor democratische rechten, wat uiteindelijk het SED-regime en de muur ten val bracht.

Hoogtepunt van de Festivalweek wordt de avond van 9 november bij Brandenburger Tor, waar een groot feest wordt gehouden om de dag van de val van de muur te gedenken. Tienduizenden mensen zullen hier kunnen genieten van optredens van nationale en internationale kunstenaars. Kijk voor het hele programma van #mauerfall35 en de locaties op de website 35 Jahre Mauerfall.


Berlijn_mauerfall30.jpg

Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.