berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Monumentendag | 9-10 september 2023

Locatie: Diverse

De Tag des offenen Denkmals (Open Monumentendag) is de Duitse tegenhanger van de Nederlandse Open Monumentendag en wordt gehouden in het weekend van 9 en 10 september 2023. Het motto van de landelijke Monumentendag is dit jaar "Spurensuche. Unterwegs mit der Denkmalpflege".

In Berlijn, de stad van de moderniteit, zullen archeologen, restaurateurs en beheerders van monumenten je twee dagen lang door musea, kastelen en concertzalen leiden en je de vaak onbekende en spannende kanten van de monumentale gebouwen in de stad tonen. Berlijn heeft op het gebied van monumenten veel te bieden: in de hele stad kunnen op deze dag meer dan 330 monumenten worden bezichtigd.

Met zes op de lijst van werelderfgoed zijn opgenomen sites is het klassieke modernisme van de jaren 1920 goed vertegenwoordigd. Voorbeelden van het 'Ostmoderne' worden gepresenteerd rond de Karl-Marx-Allee en de Alexanderplatz, in het westen nodigt bijvoorbeeld het studentendorp Schlachtensee met zijn geschiedenis van Duits-Amerikaanse vriendschap je uit voor een bezoek. De moderne focus omvat ook tuincentra zoals Elsengrund in Köpenick, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert.

Nieuw in het programma zijn onder andere de anders niet toegankelijke monumentale muurschilderingen uit de keizerlijke periode in Kreuzberg, de bakstenen gebouwen van de voormalige treinbarakken in Spandau en het uit de jaren 1950 daterende kindertehuis Makarenko de Königsheide, een circa 110 ha groot gemengd bos in Treptow-Köpenick. Op het U-Bhf. Klosterstraße (U2) stelt het Berlijnse vervoerbedrijf, de BVG, een historische treinwagon open.

De evenementen zijn voor het merendeel gratis. Wel wordt voor rondleidingen vaak van je verwacht dat je je (tijdig!) vantevoren aanmeldt.

Het Landesdenkmalamt Berlin publiceert een uitgebreid programma voor de Monumentendag in Berlijn. De programmaboekjes zijn vanaf 12 augustus gratis verkrijgbaar bij het Landesdenkmalamt Berlin (Klosterstraße 47 in Berlin-Mitte, direct bij U-Bahn-station Klosterstraße, ma-vr 07.00-19.00 uur).

Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.