berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Nacht van de vallende sterren | 12 augustus 2020

Locatie: Heel Berlijn (en de rest van de wereld)

Dit jaar kan in de nacht van 12 op 13 augustus een bijzonder natuurspektakel worden waargenomen: de aarde kruist dan de baan van de komeet Swift-Tuttle, die verantwoordelijk is voor de meteorenzwerm van de Perseïden. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 03.00 uur (donderdagochtend).

In Berlijn zijn van deze zwerm dan vermoedelijk circa 55 meteoren per uur te zien. Samen met meteoren van andere zwermen levert dit een totaal circa 68 zichtbare "vallende sterren" per uur op. In de stad is het vaak "te licht" om de sterrenregen goed te kunnen zien. We raden je daarom een tochtje naar het open veld aan.

Tip: het op zo'n 70 kilometer ten westen van Berlijn gelegen dorpje Gülpe in het Naturpark Westhavelland geldt als de donkerste plaats in Duitsland. In het Sternenpark Westhavelland vind je tussen Gülpe en Nennhausen vijf plekken die speciaal voor het observeren van de hemel zijn ingericht.

De redactie van Berlijn-Now wenst je een heldere hemel!

Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.