berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerst

Airbnb, Wimdu en 9flats

Leven tussen de Berlijners: via organisaties als Airbnb, Wimdu en 9flats kun je rechtstreeks bij een aanbieder privé-accommodaties huren, tegen doorgaans heel schappelijke prijzen. Da's dubbel feest!

AirbnbWat is er leuker dan in Berlijn tussen de locals te verblijven? Via Airbnb, Wimdu en 9flats bieden Berlijners hun accommodatie aan, die jij vervolgens kunt huren. En dat voor doorgaans heel leuke prijzen. Wij vonden zelfs een overnachtingsadres voor niet meer dan 8 euro!

De genoemde organisaties werken in grote lijnen hetzelfde en laten zich misschien nog wel het best vergelijken met Marktplaats.nl, met dat verschil dat ze alleen in privé-accommodaties 'doen'. Het systeem is simpel: mensen die hun huis, appartement of kamer willen verhuren kunnen die ruimte aanbieden op de website. Vervolgens kijk jij of er tussen het aanbod iets passends zit.

We nemen Airbnb - als oudste in deze markt - als voorbeeld. De werkwijze van een Wimdu of 9flats lijkt hier sterk op en is alleen op onderdelen anders. 

Airbnb bezit of verhuurt zelf geen accommodaties, maar treedt alleen maar op als tussenpersoon, bemiddelaar. In feite huur je je accommodatie dus steeds rechtstreeks van een privé-persoon. Daarbij leunt Airbnb sterk op het idee van de 'community': leden van de Airbnb-community moeten zich vantevoren identificeren via bijvoorbeeld hun sociale netwerk, het scannen van een identiteitsbewijs en het bevestigen van een aantal persoonlijke gegevens. Zo weten huurder en verhuurder met wie zij in zee gaan. Ook kunnen huurder en verhuurder elkaar via het Airbnb-systeem berichten sturen. 

Van de huurder wordt verwacht dat hij na zijn verblijf een recensie over de accommodatie plaatst. Daarmee kunnen anderen beoordelen of wat in de aanbiedings-advertentie staat ook inderdaad overeen stemt met de werkelijkheid en of er geen onaangename addertjes onder het gras blijken te zitten. Anderen kunnen op die recensie reageren. Omdat alleen degenen die ook daadwerkelijk in de accommodatie hebben verbleven een recensie kunnen schrijven zijn het échte recensies en geen fantasieverhalen van vrienden of bekenden.

AirbnbDe betaling van de overnachtingen gaat via het betaalsysteem van Airbnb. De gast betaalt de host via dat systeem. Die betaling wordt pas 24 uur na het inchecken 'vrijgegeven', zodat je niet je geld kwijt bent mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog iets zijn misgegaan. De sleuteloverdracht en dergelijke regelen de huurder en verhuurder onderling. Daar komt Airbnb verder niet aan te pas.

Airbnb bestaat sinds augustus 2008 en werkt wereldwijd. De website omvat meer dan 500.000 privé-accomodaties in 192 landen en 33.000 steden. Sinds de oprichting bemiddelde het bedrijf in meer dan 10 miljoen overnachtingen.

Verboden 
Het succes van Airbnb en soortgelijke ondernemingen is niet aan woningbouwverenigingen en de locale autoriteiten voorbij gegaan. Alleen al in Berlijn worden via organisaties als Airbnb zo'n 10.000 accommodaties aangeboden. Is dat voor de aanbieder een leuke en eenvoudige manier om een zakcentje bij te verdienen, woningbouwverenigingen en de locale autoriteiten zien dat anders: volgens hen wordt woonruimte langzaamaan 'opgeofferd' aan de toeristische markt. Daardoor is er niet alleen minder woonruimte beschikbaar, maar - zo vrezen zij - is het ook een aanslag op de sociale cohesie van een buurt, omdat daar steeds minder 'echte' huurders en steeds meer toeristen verblijven.

De Senaat van Berlijn ziet in het op deze manier 'verhandelen' van accommodaties een vorm van illegale onderverhuur. Op 1 mei 2014 werd daarom de Zweckentfremdungsverbotsverordnung van kracht. Die komt er kortweg op neer dat verhuur via bijvoorbeeld Airbnb op straffe van een fikse boete alleen is toegestaan als daarvoor door de autoriteiten (schriftelijke!) toestemming is gegeven. Berlijners lijken de wet, die voor de verhuurder in een overgangstermijn van twee jaar voorziet, vooralsnog echter op grote schaal te trotseren.

Er zijn (nog?) geen gevallen bekend waarin tegen overtreding is opgetreden. Wie uiteindelijk aan het langste eind zal blijken te trekken is nog onduidelijk. Een soortgelijke wet werd in Hamburg alweer na een jaar ingetrokken; het verhuren van particuliere accommodaties aan toeristen is daar nu weer volkomen legaal.

Lees ook de update!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn