berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerst

Hasir - Turks eten in Berlijn

Mocht je denken dat döner kebab een Turks gerecht is, dan heb je het mis. Het gerecht werd in 1971 in Berlijn door Mehmed Aygün 'uitgevonden'. Diezelfde Mehmed heeft nu verschillende restaurants in Berlijn, waar ze tegen aantrekkelijke prijzen goed traditioneel Turks eten serveren. En de originele Berlijnse döner kebab, natuurlijk, niet te vergeten.

Mehmed Aygün
Mehmed Aygün komt uit het noordoosten van Turkije. Uit het dorpje Giresun aan de Zwarte Zee, om heel precies te zijn. Zijn ouders hadden daar een winkeltje in levensmiddelen, waar Mehmed en zijn vijf broers al jong moesten helpen. Als hij elf is overlijdt zijn vader en wordt hij de verkoper in het winkeltje. In 1971 besluit hij naar Berlijn af te reizen, als spoedig gevolgd Saim en Temel, twee van zijn broers. Ze voorzien in hun bestaan als taxichauffeur en bordenwasser in een Imbiß. En daar, in die Imbiß bij Bahnhof Zoo, komt Mehmed op het idee om het al 250 jaar bestaande vleesgerecht iskender kebab in een broodje te gaan verkopen. De döner kebab is uitgevonden!

Restaurants
Later, in 1984, als Mehmed voldoende heeft gespaard opent hij in de Adalbertstraße in Kreuzberg zijn eigen Imbiß. Hij noemt het Hasir, Turks voor 'hooi', en je kunt er traditionele Turkse gerechten en -natuurlijk- döner kebab krijgen. Het slaat aan en al snel volgt in de Adalbertstraße een heus restaurant. Filialen in Schöneberg, Wilmersdorf, Spandau en Mitte volgen.

Tegenover het restaurant in de Adalbertstraße opent het Italiaanse starestaurant Paglia (paglia is hooi in het Italiaans), even later gevolgd door het mondaine grillrestaurant Pascarella in de Schlüterstraße in Charlottenburg. Inmiddels telt het door de zes broers gedreven imperium acht restaurants en een hotel. Twee andere hotels zijn in aanbouw.

En waaraan Mehmed zijn succes te danken heeft?
Dat kun je nog steeds proeven in een van zijn restaurants. Bij voorkeur dat in Adalbertstraße 10, natuurlijk, de wieg van het Hasir-imperium. Maar als dat ter ver weg is voldoet een van de andere restaurants natuurlijk ook. Hasir in de Adalbertstraße is 11.00 tot 23.00 uur geopend.

Hasir 
Adalbertstraße 10
10999 Berlin (Kreuzberg)

U-Bhf: Kottbusser Tor

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn