Berlijn telt 28 Michelin-sterren
Begin december maakt Michelin haar sterren bekend. Berlijn telt nu 28 Michelin-sterren. Een driesterrenrestaurant heeft de stad echter nog steeds niet.
Ieder jaar weer spanning bij de restaurateurs: komen zij in aanmerking voor zo'n felbegeerde Michelin-ster, voor twee of drie wellicht? Behouden zij hun eerder toegekende ster(ren), of moeten zij inleveren?
Februari 2019 werd de spanning doorbroken en maakte Michelin bekend wie zich in Berlijn het komende jaar (weer, of voor het eerst) sterrenrestaurant mag noemen.
Nieuwkomers waren René Frank's CODA in Neukölln, Dylan Watson-Brawn's Ernst, SAVU van de Finse chef-kok Sauli Kemppainen, die al eerder restaurants aan een ster hielp, en het Thaise restaurant Kin Dee van Dalad Kambhu in Schöneberg.
Twee restaurants verloren dit jaar hun sterren: Fischers Fritz en Reinstoff. Logisch, omdat deze gelegenheden, eerder ieder nog goed voor twee sterren, in 2018 hun deuren sloten.
Berlijn heeft nu dus officieel 28 sterren. Voor wie bedenkt dat dit er drie jaar geleden nog maar 19 waren, ziet dat de kookkunst in de Duitse hoofdstad in korte tijd een enorme sprong vooruit heeft gemaakt (gezien door de ogen van Michelin, althans). Het wachten blijft op het eerste restaurant dat met drie sterren mag pronken...
De plekken waar je volgens Michelin in Berlijn het best kunt eten:
2 STERREN **
Lorenz Adlon | Hendrik Otto
Tim Raue |Tim Raue
FACIL | Michael Kempf
Horváth | Sebastian Frank
Rutz |Marco Müller
1 STER *
CODA Dessert Dining | René Frank(nieuw)
Ernst | Dylan Watson-Brawn (nieuw)
Kin Dee | Dalad Kambhu Dalad (nieuw)
SAVU | Sauli Kemppainen(nieuw)
Golvet |Björn Swanson
tulus lotrek | Max Strohe
Cookies Cream | Stephan Hentschel
Frühsammers | Sonja Frühsammer
Hugos | Thomas Kammeier
5 – cinco by Paco Pérez | Paco Pérez
Pauly Saal | Arne Anker
SKYKITCHEN flavored by a.choice | Alexander Koppe
Nobelhart & Schmutzig | Micha Schäfer
Bandol Sur Mer |Andreas Saul
Bieberbau | Stephan Garkisch
Markus Semmler (Markus Semmler)
Richard | Hans Richard
Eins Unter Null | Andreas Rieger