berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerst

25 Jahre Fall der Berliner Mauer

Op 9 november 2014 was het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ter herdenking van deze historische gebeurtenis waren door de hele stad tal van evenementen en tentoonstellingen gepland.

Hoogtepunt van de herdenking was het weekeinde van 9 november toen langs het voormalige verloop van de muur een lichtinstallatie was opgesteld als een "Symbol der Hoffnung für eine Welt ohne Mauern" (symbool van hoop voor een wereld zonder muren). Het was een project van de Berlijnse kunstenaar Christoph Bauder.

Ballonnen
Duidende lichtgevende, met helium gevulde ballonnen trokken het hele weekeinde een 12 km lange lichtgrens door de binnenstad van Berlijn: van de voormalige grensovergang Bornholmer Straße door het Mauerpark, langs de Bernauer Straße, langs de Gedenkstätte Berliner Mauer naar de Spree-oever bij de Rijksdag, Brandenburger Tor en Potsdamer Platz tot aan Checkpoint Charlie en uiteindelijk richting Kreuzberg langs de Spree naar de Oberbaumbrücke. De lichtstreep was zelfs vanuit de ruimte zichtbaar!

Berlijn_informatie-geschiedenis-25-Jahre-Fall.jpg
Bezoekers en inwoners van Berlijn wordt gevraagd langs de voormalige loop van de muur te wandelen om deze zo te gedenken en zich de enorme omvang daarvan de realiseren. Op vijf plaatsen zullen witte ballonnen worden opgelaten als herinnering aan de val van de muur en herdenking van de vreedzame revolutie van 1989.

Veel meer over de activiteiten op en rondom 25 Jahr Fall der Berliner Mauer kun je vinden via deze link. Het hele programma van alle herdenkingsactiviteiten kun je hier vinden (pdf).

Mocht je van plan zijn de herdenking van dichtbij mee te maken, weet dan dat de 20-jarige herdenking ruim 500.000 bezoekers naar Berlijn trok. Voor het 25-jarig jubileum wordt verwacht dat dit aantal ruimschoots zal worden overtroffen. Gevolg hiervan is dat het moeilijk zal zijn om in of direct in de omgeving van de stad een overnachtingsplaats te vinden; nu al moeten vele hotels "nee" verkopen. Ons advies is om jezelf op tijd van een slaapplaats te verzekeren! 

Lichtgrenze in Berlin

6880 lichtgevende ballonnen herinneren aan het 25-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur. Reporters van Berliner Morgenpost volgden de ballonnen in Berlijn - vanaf de grond en vanuit de lucht.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.