berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Verblijven in de Plattenbau in Berlijn

Ooit willen weten hoe het is om in Berlijn in de Plattenbau uit het communistische tijdperk te leven? Op de 10e en 11e verdieping van een woonblok in de voormalige Oost-Berlijnse wijk Marzahn zijn door jongeren uit de wijk, samen met kunstenaars uit de hele wereld, twee woningen tot een pension omgebouwd. Het pension is onderdeel van het Kulturhochhaus, een sociaal project.

Pension 11. HimmelDrijvende kracht achter het Kulturhochhaus is maatschappelijk werkster Marina Bikádi. Zij zorgt voor de Kinderkeller -waar jongeren uit de buurt terecht kunnen om spelletjes te spelen, te knutselen en hun huiswerk te maken-, het Hochhauscafé -waar je dranken en kleine snacks kunt nuttigen- en het pension. Het Kulturhochhaus moet helpen om het imago van de buurt, die in Berlijn niet al te best staat aangeschreven, te verbeteren en de kinderen uit de wijk een perspectief te bieden.

"Pension 11. Himmel" op de elfde verdieping en het een verdieping lager gelegen "Pension hoch cehn" worden gerund door jongeren uit de wijk, die hier na hun school onder het toeziend oog van een volwassen medewerker alles doen wat in een pension zoal moet worden gedaan, zoals gasten ontvangen, bedden opmaken en eten klaarmaken.

Kamers
In het pension kun je onder een kroonluchter slapen in de in orientale stijl -compleet met pluizige kussens en baldakijn- ingerichte Prinsessenkamer, of de in Engelse landhuisstijl ingerichte "Himmel hoch cehn". Er is geen televisie en geen internet. Die heb je ook niet nodig, want vanuit de keuken heb je 's-avonds een onvergetelijk uitzicht op de naastgelegen Plattenbau. En bovendien kom je hier toch vooral om een geheel andere kijk op het leven in de grijze, betonnen hoogbouw van Berlijn te krijgen.

En mocht dat laatste niet het geval zijn dan heeft dat in ieder geval niet aan de jongeren gelegen, want die staan klaar om je in de omgeving rond te leiden en al je vragen te beantwoorden. Een rondleiding die ook langs (of als je dat wilt: door) "Garten der Welt" en een windmolen leidt. 

Pension 11. HimmelIn het gastenboek veel lovende reacties van mensen uit binnen- en buitenland die hier een of meer nachten hebben doorgebracht. Logeren in het pension is een bijzondere ervaring en zeker een aanrader.

Het pension telt drie tweepersoonskamers, twee eenpersoonskamers, een bibliotheek, lounge met open haard, keuken, eetkamer, badkamer en serre. Overnachting kost € 15,00 per persoon per nacht (eenpersoonskamers € 30,00 per nacht) inclusief ontbijt. Daar komt nog eenmalig € 3,00 per persoon voor beddengoed bovenop.

Pension 11. Himmel & Himmel hoch cehn
Wittenberger Straße 85, Berlijn (Marzahn)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn