berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerst

Paul Knopf, de knopenmiljonair...

Achter glas, in potten, in plastic buizen, in tot aan het plafond opgestapelde kleine doosjes .... meer dan anderhalf miljoen knopen in alle maten, soorten en kleuren. De knopen regeren in het winkeltje van Paul Knopf, de knopenmiljonair van Berlijn.

Eigenlijk heet hij Ralf Peter Paul Heimann, maar mensen kennen hem beter onder zijn artiestennaam Paul Knopf, zoals het ook in grote letters op de gevel van het winkeltje in Kreuzberg staat. Samen met Heidi Krüger drijft hij nu meer dan tien jaar een knopenwinkel. 

Knopen
Eenmaal binnen zijn het knopen, knopen en nog eens knopen. Houten cassettes, doosjes, glazen snoeppotten en zelfs een paar halve kokosnoten dienen als opslagruimte voor knopen. En als je tussen twee vitrines door, langs de ijzeren kachel de trap op het semi-private domein van Paul en Heidi betreedt kom je weer in een knopengalerij. Het kantoortje, de keuken, de badkamer... 

Knopen met twee, drie, vier gaten, knopen van hout, van leer, van glas, van plastic, langwerpige knopen, ronde knopen, etc. En de kunstenaar kan er maar geen genoeg van krijgen. Pitten van vruchten worden knopen en zelfs toetsen van oude schrijfmachines veranderen hier in manchetknopen.

Het knopenwinkeltje van Paul Knopf is dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, woensdag en donderdag van 14.00 tot 18.00 uur geopend.

Paul Knopf
Zossener Straße 10
10961 Berlin (Kreuzberg)

U-Bhf: Gneisenaustraße

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn