berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spree

Een vrouw in Berlijn, dagboekaantekeningen van april tot juni 1945

Een vrouw in Berlijn is het openhartige dagboek van een jonge vrouw die de bombardementen en het eind van de oorlog meemaakt in een stad vol Russische soldaten is weliswaar in de jaren vijftig uitgegeven, maar toen totaal genegeerd en verguisd. Nu is het in veel talen leverbaar en onlangs succesvol verfilmd.

Berlijn_Boeken_Vrouw_in_Berlijn_Anoniem Er zijn veel dagboeken over het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar er is er nauwelijks een dat zo openhartig is als dit. De schrijfster, die op het moment van schrijven ongeveer dertig jaar oud is, een ontwikkelde, kosmopolitische vrouw, noteert in drie schoolschriften indringend wat miljoenen vrouwen hebben meegemaakt: eerst het overleven in de puinhopen, zonder water, gas en elektriciteit, gepijnigd door honger, angst en weerzin, en vervolgens, na de slag om Berlijn, de vernederingen en verkrachtingen, de wraak van de Russische overwinnaar.

In het dagboek ontbreekt elk spoor van het zelfmedelijden waaraan de Duitsers na de nederlaag in 1945 leden; in plaats daarvan nietsontziende observaties, overpeinzingen die alleen maar op de waarheid uit zijn, volledige afwezigheid van illusies, en af en toe een bijna droge humor.

Het is een onthutsend document over gruwel en schaamte, de wil te overleven en zelfhandhaving, waardoor het einde van de oorlog in een nieuw licht komt te staan.

Een vrouw in Berlijn verscheen voor het eerst in het Engels, in 1954. Er volgden vertalingen in negen talen, onder andere in het Nederlands (1957). Pas in 1959 verscheen het boek in de oorspronkelijke taal, het Duits, bij een kleine Zwitserse uitgeverij.

Een vrouw in Berlijn
Anoniem
Cossee, 2019
ISBN: 978905936652
€ 12,99

Bestel Een vrouw in Berlijn bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.