berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerst

De moslim en het Joodse meisje

Anna Boros overleefde als Joodse tiener de Holocaust midden in Berlijn – dankzij een huzarenstuk van een dappere Egyptische moslim. Mohammed Helmy had in de Duitse hoofdstad een huisartsenpraktijk, en sluw balancerend tussen collaboratie en verzet slaagde hij erin om de Gestapo steeds weer op het verkeerde been te zetten. 

Berlijn_Boeken_Ronen_Steinke_De moslim en het Joodse meisjeJarenlang beschermt hij Anna door haar met een hoofddoek om als zijn Arabische nicht Nadja in zijn praktijk te laten werken, openlijk, onder het oog van de nazi’s. Met de reconstructie van dit adembenemende oorlogsverhaal belicht Ronen Steinke ook een bijna vergeten wereld: die van het oude Berlijn in de Weimar-periode, dat vooruitstrevend en ontwikkeld was, en deels toleranter dan nu.

Ronen Steinke (Duitsland, 1983) is redacteur van de Süddeutsche Zeitung. Hij promoveerde op oorlogstribunalen van 1945 tot heden en schreef een veelgeprezen biografie van Fritz Bauer, de Duits-Joodse aanklager van de Auschwitzkampbewakers in de jaren zestig. Dat boek werd verfilmd als The People vs. Fritz Bauer en vertaald naar het Engels, Pools en Japans.

De moslim en het Joodse meisje
Het verhaal van een redding in Berlijn
Ronen Reinke
Querido, 2018
ISBN 9789021415468
€19,99 (paperback)
€ 9,49 (ebook)

Bestel De moslim en het Joodse meisje bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn