berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerst

Nastja's tranen - Natascha Wodin

Nastja’s tranen vertelt het schrijnende en ontroerende verhaal van een Oekraďense vrouw die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie op zoek gaat naar een beter leven in het Berlijn van de jaren negentig.

Berlijn_Boeken_Natascha_Wodin_Nastja's_tranenNatascha Wodin (1945) is een Duitse schrijfster van Oekraďense afkomst. In 1992 verhuist ze naar Berlijn. Ze zoekt een werkster en haar keuze valt op een schuchtere vrouw uit Oekraďne, het geboorteland van haar moeder die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider naar Duitsland werd gedeporteerd. De schoonmaakster, Nastja, had in Oekraďne een goede baan als civiel ingenieur.

Maar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie vervalt haar land in chaos en economische malaise – ze ontvangt haar laatste salaris in de vorm van een zak rijst. Nastja zoekt haar heil in het herenigde Duitsland. Ze komt aan de kost als werkster, maar te laat realiseert ze zich dat haar toeristenvisum is verlopen. In de krochten van de illegaliteit en de smerige wereld van de uitbuiting moet ze vechten voor haar bestaan.

Voor Natascha Wodin is het alsof het lot haar weer inhaalt. In het heimwee van deze Oekraďense vrouw, met wie ze bevriend raakt, herkent ze het heimwee van haar moeder, die eraan onderdoor ging. Nu, jaren later, tekent ze Nastja’s portret op. Het is het enerverende verhaal van een strijdlustige en dappere vrouw, geschreven door een auteur die als geen ander de geschiedenis invoelbaar kan maken.

Nastja’s tranen
Natascha Wodin
Atlas Contact, 2022
ISBN 9789045046594 
€ 22,99 (paperback)
€ 13,99 (luisterboek)

Bestel Nastja's tranen bij bol.com

Bestel het luisterboek bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn