berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spree

Kerstmarkten in Berlijn

Wie in de laatste maand van het jaar Berlijn zegt, zegt Kerstmarkten. En zeg nou eerlijk: wat is er als de dagen korten leuker dan ontspannen over een kerstmarkt te slenteren en te genieten van de versieringen? Om stukjes speculaas en geroosterde amandelen te knabbelen en bij een van de vele stalletjes zo'n lekkere warme Glühwein te drinken en mensen te kijken? En dat, terwijl de geur van lekkernijen je van alle kanten tegemoet komt..? Berlijners zijn er in ieder geval dol op!

In de kersttijd (vanaf de eerste zondag van de advent) zijn er in Berlijn meer dan 80 grote en kleine, traditionele en alternatieve kerstmarkten. Variërend van de traditionele kerstmarkt in het oude centrum van Spandau, kleinere marktjes in de wijken van Berlijn, tot de grote Weihnachtsmarkt op de Gendarmenmarkt.

Weihnachtsmarktfahrplan Berlin van Anamea

Om de kerstmarkten op een makkelijke manier te kunnen vinden maakte Anamea.de een paar jaar geleden een nog steeds handige Berlijnse metrokaart.
De website Weihnachten in Berlin maakte dit jaar een 'Weihnachtsmarktplaner' met de dagen/tijden waarop de belangrijkste kerstmarkten zijn geopen. Je kunt hem hier als pdf downloaden

De redactie van Berlijn-Nu ging alvast een kijkje nemen en tipt de mooiste, leukste en meest bijzondere Weihnachtsmärkte in Berlijn. Wij maakten ook een overzicht van alle kerstmarkten in Berlijn (per wijk) voor je. Dat overzicht vind je als je op deze link klikt.

Weihnachtsmarkt SpandauSpandauer Weihnachtsmarkt in de Altstadt
Tot de meest bijzondere kerstmarkten van Berlijn hoort die in Spandau. De markt wordt dit jaar alweer voor de 45e keer gehouden in het grootste aaneengesloten voetgangersgebied van Berlijn en vindt plaats in een decor van fraai versierde huizen en winkels. Duizenden lampjes in de oude sparren dragen bij aan de bijzondere kerstsfeer. Vuurkorven en ambachtskraampjes completeren het beeld. 

De markt telt meer dan 250 kramen en in de weekeinden en naarmate Kerst nadert zijn dat er steeds meer, tot uiteindelijk wel meer dan 400! Bij de St. Nikolaikerk is een grote kunst- en ambachtenmarkt. Iedere dag is er een gevarieerd podiumprogramma en woensdag is het 'familiedag' met speciale activiteiten voor de kleintjes.

In de weekeinden zijn er verschillende concerten, met iedere vrijdagavond een Kerst-rockconcert. Op de Weihnachtsmarkt in Spandau vind je ook een kerststal met levende dieren en voorzover wij weten is het de enige kerstmarkt waar niet alleen Glühwein, maar ook Glühbier wordt verkocht.

Waar: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße (en andere), 13597 Berlin
Wanneer: 25 november t/m 22 december 2019
Openingstijden: zo-do 11.00-20.00 uur, vr en za 11.00-22.00 uur
Toegang: gratis

Weihnachtsmarkt Schloss CharlottenburgWeihnachtsmarkt bij Schloss Charlottenburg
De Weihnachtsmarkt bij Schloss Charlottenburg staat bij Berlijners al jaren met stip op één. En zeker niet ten onrechte. Zowel het kasteel als het voorplein en de bomen rond de kerstmarkt baden in blauw en rood licht en de hoofdingang is versierd met een acht meter hoge, verlichte toren.

Er zijn zo'n honderd standjes in houten hutten en pagodetenten, waar alles is wat voor Berlijners Kerst maakt: van Lebkuchen tot kunst en van geroosterde amandelen tot kerstkoren. De markt is thematisch ingedeeld: ambachten, antiek, handwerk, mode en design en -natuurlijk- eten. Daarnaast zijn er speciale shows en voorstellingen. Uiteraard vind je hier ook fraaie kerstgeschenken. 

Waar: Spandauer Damm tussen Luisenplatz en Klausenerplatz, 14059 Berlin (Charlottenburg-Wilmersdorf)
Wanneer: 25 november t/m 26 december 2019
Openingstijden: ma-do 14.00-22.00 uur, vr-za 12.00-22.00 uur
24 december (Heiligabend): gesloten 
25 en 26 december (Kerst): 14.00-22.00 uur
Toegang: gratis

Weihnachtszauber GendarmenmarktWeihnachtsZauber op de Gendarmenmarkt
WeihnachtsZauber ('kersttover') heet de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt. Veel Berlijners vinden het de mooiste kerstmarkt, niet in de laatste plaats door de sfeervolle aankleding van het plein. 

De markt staat geheel in het teken van kunst: je vindt er beeldende kunst, houtsnijwerk, ambachten, maar ook werken van grafisch ontwerpers, fotografen, beeldhouwers, houtbewerkers en schilders. Acrobaten, dansers en vuurkunstenaars tonen op de markt hun vaardigheden, maar op het programma staan ook optredens van koren die je zeker in kerststemming zullen brengen. 

Ook voor de maag staat de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt hoog aangeschreven. Naast de onvermijdelijke bratwurst vind je er onder meer pannenkoeken, warme soep, eend met rode kool en sushi. Maar ook tal van Vietnamese, Franse en Tsjechische specialiteiten. Zoetekauwen komen met nougat, marsepein, speculaas en vele andere lekkernijen ook ruimschoots aan hun trekken.

Waar: Gendarmenmarkt, 10117 Berlin (Mitte)
Wanneer: 25 november tot en met 31 december 2019
Openingstijden: 11.00-22.00 uur
24 december (Heiligabend): 12.00-18.00 uur
31 december (Oudjaar): 11.00-01.00 uur
Toegang: ma-vr van 11.00-14.00 uur gratis (met uitzondering van 25 en 26 december)
overige dagen/tijden: 1 euro, kinderen tot 12 jaar gratis
Bijzonderheden: het meebrengen van koffers, trolleys en grote rugzakken is niet toegestaan

Lucia Weihnachtsmarkt in de KulturbrauereiLucia Weihnachtsmarkt in de Kulturbrauerei
Ook de relatief kleine Lucia Weihnachtsmarkt in de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg (Pankow) is een populaire kerstmarkt in Berlijn. De markt wordt gehouden tussen de prachtig verlichte gebouwen van de Kulturbrauerei, die voor een dromerige sfeer zorgen. De markt is genoemd naar Sint Lucia, de brenger van het licht. In Zweden markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode.

De 60 stands bieden mooi handwerk, kerstversiering en textiel. Koude handen kun je warmen bij de flakkerende Zweedse vuurkorven. Er is een trampoline en een nostalgische draaimolen en dagelijks tussen 17 en 18 uur bezoekt ook de Kerstman himself deze markt, waarbij hij snoep uitdeelt aan de kinderen. Ouderen kunnen hun maag vullen met Duitse, Finse en Zweedse kerstspecialiteiten.

Waar: Kulturbrauerei Berlin (ingangen op Schönhauser Allee 36-39, Knaackstraße 97 en Sredzkistraße 1), 10435 Berlin (Prenzlauer Berg-Pankow)
Wanneer: 25 november t/m 22 december 2019
Openingstijden: ma-vr 15.00-22.00 uur, za-zo 13.00-22.00 uur
Toegang: gratis

Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche Weihnachtsmarkt bij de GedächtniskircheDe langste kerstverlichting van Berlijn vind je op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche, die ieder jaar tussen de Kurfürstendamm, het Waldorf Astoria, Bikini Berlin en het Europa Center wordt gehouden. Dit jaar voor de 36e keer.

Veel standjes met hapjes en drankjes die bij de tijd van het jaar horen, zoals warme chocolademelk en glühwein (hier in maar liefst tien verschillende varianten). Prima plek om in de kerststemming te komen!

Waar: Breitscheidplatz, 10789 Berlin (Charlottenburg)
Wanneer: 25 november 2019 t/m 5 januari 2020
Openingstijden: zo-do 11.00-21.00 uur, vr-za 11.00-22.00 uur
24 december (Heiligabend): 11.00-14.00 uur
25 en 26 december (Kerst): 13.00-21.00 uur
31 december (Oudjaar): 11.00-01.00 uur
1 januari (Nieuwjaar): 13.00-21.00 uur
Toegang: gratis


Weihnachtsmarkt FriedrichshagenAlternatieve Weihnachtsmarkt Friedrichshagen
Wie op zoek is handgemaakte frutsels, curieus kunsthandwerk of verrassende ramsj zit helemaal goed op de alternatieve kerstmarkt op S-Bhf Friedrichshagen. Hier geen lawaaiige en blinkende attracties, maar worden bezoekers door de 80 houten kramen verleid zich over te geven aan de geest van Kerstimprovisatie. Uniformiteit en confectieproducten horen daar niet bij. 

Uiteraard zijn de openingstijden van zo'n kerstmarkt ook niet erg conformistisch: je kunt hier van 's-ochtends 8.00 uur tot 's-middags 16.00 uur terecht. Er is dan ook muziek en pantomime, en je kunt er genieten van lekkernijen en bisschopswijn.

Waar: Schöneicher Straße 2, 12587 Berlin
Wanneer:
21 en 22 december 2019
Openingstijden:
08.00-16.00 uur
Toegang:
gratis

Nostalgische Weihnachtsmarkt bij het OpernpalaisNostalgische Weihnachtsmarkt op de Schlossplatz bij het Opernpalais
De nostalgische kerstmarkt bij het Opernpalais zorgt voor een warme, huiselijke sfeer. Geroosterde amandelen, kastanjes, glühwein en lekkere hapjes horen daar vanzelfsprekend bij.

In verband met bouwwerkzaamheden vindt deze kerstmarkt in 2019 helaas niet plaats.

Winterwelt op Potsdamer PlatzWinterwelt op de Potsdamer Platz
Al begin november wordt de Potsdamer Platz omgetoverd tot het grootste wintersportgebied van Berlijn met een grote mobiele rodelbaan (12 meter hoog, 70 meter lang) en een ijsbaan (520 m2) waar je onder de sterren kunt schaatsen. Wintersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want om het wintersportgevoel compleet te maken zijn er de Salzburger delicatessehutten met hartige lekkernijen, Jagerthee en Almdudler. De kraampjes voor de traditionele WinterWereld Kerstmarkt zijn er vanaf 26 november.

Waar: Potsdamer Platz, Alte Potsdamer Straße 1, 10785 Berlin
Wanneer: 1 november tot en met 5 januari 2020
Openingstijden: dagelijks van 10.00–22.00 uur
24 december (Heiligabend): 10.00-14.00 uur
17 november (Volkstrauertag) en 24 november 2019 (Totensonntag) gesloten
Toegang: De toegang tot de Weihnachtsmarkt en het gebruik van de ijsbaan zijn gratis, de rodelbaan kost € 1,50.

Weihnachtsmarkt KlunkerkranichKlunkerkranich Weihnachtsmarkt
De hoogste kerstmarkt van Berlijn vindt plaats op het dak van de parkeergarage van de Neukölln Arcades. Naast een mooi uitzicht is er een verwarmde yurt, een hut, glühwein, live muziek en dj's. Op de kerstmarkt kraampjes met zelfgemaakte kinderkleding, spullen van alpacawol, hoeden, tassen, chocolade, gebak, pasta's, sauzen en nog veel meer.  

Waar: Klunkerkranich, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin (Neukölln). Parkeerdek op het dak van de Neukölln Arcaden. Neem bij de bibliotheek/bank de lift naar de 5e verdieping. Loop daarna door de parkeergarage naar de 6e verdieping, waar de markt wordt gehouden.
Wanneer: adventsweekeinden 30-11/1-12, 7/8 en 14/15 en 21/22 december 2019, vanaf 14.00 uur met een muzikaal en cultureel programma
Iedere zaterdag en zondag kun je hier vanaf 12.00 uur ontbijten; de kerstmarkt begint om 14.00 uur. 's-Avonds is er een muziekprogramma
Openingstijden: vr 14.00-20.00 uur
Toegang: nog niet bekend
kerstmarkt-berlijn

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.