berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerst

Openluchtmuseum Domäne Dahlem

Melk komt toch uit de fabriek? Ook al weten kinderen dat melk niet uit de fabriek maar gewoon uit een koe komt, middenin wereldstad Berlijn kunnen ze nog veel meer leren over melk en andere aspecten van het boerenleven. Want daar ligt Domäne Dahlem, dat niet alleen leuk is als uitstapje, maar waar je ook nog van alles kunt leren. En de metro stopt er voor de deur.

Domäne DahlemVolgens de redactie van Berlijn-Now is het de enige boerderij ter wereld met een metrostation voor de deur: het openluchtmuseum Domäne Dahlem. Het voormalige riddergoed kan terugzien op een geschiedenis van ruim 800 jaar en sinds 1976 is hier een openluchtmuseum voor agrarische geschiedenis gevestigd en kun je er alle stappen volgen die je voedsel vanaf de akker aflegt tot het op je bord belandt.

Voor kinderen is het natuurlijk prachtig om varkens zich in de modder te zien wentelen, of een kijkje te nemen bij de koeien in de wei, of de kippen op de mestvaalt. En dan zijn er natuurlijk de groenten en bloemen op het veld. Op Domäne Dahlem leren ze hoe voedsel wordt verwerkt. Kinderen (en hun ouders) kunnen met eigen ogen zien hoe een bio-boerderij werkt: hoe de dieren worden gevoerd, de schuur wordt uitgemest en de koeien naar de wei worden gedreven.

En heerlijk vers eten is er natuurlijk ook, want alles wat hier wordt verbouwd en verwerkt is er ook te koop. Tot het openluchtmuseum behoren ook verschillende handwerkbedrijfjes, zoals een smederij, een wagenmaker en een weverij. En het museum herbergt zo'n 3000 objecten die met het landleven te maken hebben, zoals landbouwmachines en tractoren, maar ook schilderijen, grafieken en en sculpturen. Op de 1.000 m² tentoonstellingsruimte zijn ook regelmatig speciale tentoonstellingen.

Domäne DahlemCulinarium
Het bekroonde CULINARIUM in de pas gerenoveerde stallen uit de 19e eeuw is Duitslands eerste permanente tentoonstelling over de culturele geschiedenis van het eten. Hier kun je ontdekken dat "voeding" veel meer is dan "eten".

Daarnaast organiseert Domäne Dahlem diverse activiteiten (je vindt ze in de agenda op hun website). En met de kerstdagen is er altijd een grote Weihnachtsmarkt.

Op het landgoed is ook het oudste woongebouw van Berlijn te vinden: het uit 1560 daterende Herrenhaus der Domäne Dahlem. Er vinden regelmatig tentoonstellingen en concerten plaats. Kortom: een mooi plekje om je middenin de grote stad op het platteland te wanen.

Het landgoed van Domäne Dahlem is van mei tot september van 8.00 tot 20.00 uur geopend (van oktober tot april van 8.00 tot 19.00 uur) en is - tenzij er een marktfeest of ander event wordt gehouden - vrij toegankelijk. Voor de openingstijden van de bio-winkel, handwerkbedrijven en Ökomarkt kun je het best even op hun website kijken. Bij marktfeesten bedraagt de toegang € 3,00 per persoon en mogen kinderen tot 18 jaar gratis naar binnen.

De toegang tot het museum kost € 4,00 (ook hier zijn kinderen tot 18 jaar gratis). Laat die toegangsprijs je zeker niet weerhouden er een kijkje te nemen!

Domäne Dahlem  
Königin-Luise-Straße 49
14195 Berlin (Dahlem)

U-Bhf: Dahlem-Dorf

Domäne Dahlem

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.