berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Bezienswaardigheden en monumenten

De bewogen geschiedenis van Berlijn is voor velen de reden deze stad te bezoeken. Door die geschiedenis heeft Berlijn ook talloze monumenten en bezienswaardigheden. Het zal geen verwondering wekken dat er daarvan veel een relatie hebben met de verschrikkingen van het nationaal-socialisme, de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende scheiding van de stad in een Oostelijk en een Westelijk deel. Een tocht langs de Berlijnse monumenten en bezienswaardigheden levert veel inzicht op in de moderne geschiedenis, hoewel Berlijn zeker niet alleen maar 'moderne monumenten' heeft.

Monumenten en bezienswaardigheden heeft Berlijn in alle soorten en maten: van de 1.316 meter lange East-Side Gallery en de 88 meter hoge Siegessäule tot de 10x10 centimeter grote 'Stolpersteinen'. Met een gang langs de Berlijnse monumenten geeft de stad veel van haar veelbewogen geschiedenis prijs.

Dat het aantal monumenten dat een relatie heeft met de recente (oorlogse en na-oorlogse) geschiedenis verreweg het grootst is, is niet vreemd: Berlijn heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad onder geallieerde bombardementen, die veel geschiedenis letterlijk hebben weggevaagd.

Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.