berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Holocaustmonument

Het Holocaustmonument in Berlijn is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken, in hoogte variërend van 20 cm tot 4,50 meter, die 95 centimeter van elkaar zijn geplaatst.

Het Denkmal für die ermordeten Juden Europas, beter bekend als het Holocaustmonument, werd op 10 mei 2005 ingewijd. Het monument, dat bestaat uit 2711 in hoogte variërende betonblokken, werd ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Het staat even ten noorden van de voormalige Reichskanzlei in de ministerstuin, die daarvoor door de toenmalige bundeskanzler Helmut Kohl ter beschikking werd gesteld.

Berlijn_holocaust-monument foto albert van den boomen

Het veld van golvende blokken moet een gevoel van desoriëntatie en isolement oproepen. Onder het blokkenveld is een informatieruimte ingericht, waar ook wisselende tentoonstellingen worden gehouden. De informatieruimte wordt jaarlijks door circa een half miljoen mensen bezocht.

App HolocaustmonumentVirtueel concert
Op 9 mei 2008 vond bij het Holocaustmonument een uniek concert plaats: voor enige duizenden toehoorders werd in het midden van het monument het speciaal voor deze gelegenheid door Harald Weiss gecomponeerde werk 'Vor dem Verstummen' uitgevoerd door musici van de Kammersymphonie Berlin onder leiding van dirigent Lothar Zagrosek. Het geluid werd door iedere toehoorder anders beleefd, afhankelijk van zijn of haar locatie in het monument.

Ook nu nog is dit concert te beluisteren en kun je bij een bezoek aan het monument zelf ervaren hoe de muziek klinkt als je je door het monument verplaatst. Voor je iPhone kun je een (gratis) app downloaden waarmee je ook zelf het concert kunt beleven. Op de website Virtuelles Konzert im Denkmal vindt je daarover meer informatie, alsmede een downloadlink. Ben je niet bij het monument zelf dan kun je het concert natuurlijk ook beluisteren. Alleen mis je dan het bijzondere, interactieve aspect. 

Het blokkenveld is 24 uur per dag vrij toegankelijk. Het informatiecentrum is dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur geopend (van april tot en met september tot 20.00 uur). Houd er rekening mee dat vanaf drie kwartier voor sluitingstijd geen nieuwe bezoekers meer worden binnengelaten. De toegang is gratis.

Berlijn_Berlijn_47.jpg

Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas   
Cora-Berliner-Straße 1 (vlakbij Brandenburger Tor)
10117 Berlin (Mitte)

Foto's Albert van den Boomen

Berlijn_holocaust-monument

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn