berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Museum der Dinge

Het bestaat echt: het Museum der Dinge in Berlijn. Het Werkbundarchiv - Museum der Dinge, zoals het officieel heet, verzamelt al sinds 1970 dingen. Dingen die tot ons dagelijks leven behoren of behoorden. En ze hebben al 35.000 documenten en 25.000 objecten, waarvan een deel in vitrines is tentoongesteld.    

De reacties op het Museum der Dinge zijn heel verschillend. Sommigen moeten er vreselijk hard om lachen, anderen vinden het daarentegen juist een interessant inkijkje geven in onze alledaagse gebruiksvoorwerpen. 

Werkbund
Kern van de collectie is het archief van de Duitser Werkbund, een vereniging die in 1907 door kunstenaars, industriëlen en cultuurpolitici in München werd opgericht. De oprichters streefden naar verbetering van het kunstnijverheidsonderwijs en kwaliteitsverhoging van gebruiksartikelen. Het achterliggende idee was dat hechtere banden tussen ontwerpers en industrie tot betere en mooiere producten zou leiden. 

In het museum in Berlijn wordt inzicht gegeven in hoe gebruiksvoorwerpen zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld en gaat het dus eigenlijk over materiaal, vorm, functie en gebruik van alledaagse voorwerpen. In het museum wil men deze dingen bewaren en wetenschappelijk documenteren.
Of je er nu vreselijk om moet lachen, of het juist vreselijk interessant vindt: een bezoek blijft een ongeëvenaarde ervaring.

Het museum is dagelijks van 12.00 tot 19.00 uur geopend. Dinsdag en woensdag gesloten.
Honden komen er niet in.

Museum der Dinge   
Oranienstraße 25
10999 Berlin (Kreuzberg)

U-Bhf: Kottbusser Tor

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn