berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Privé kunstcollecties in Berlijn

Minder bekend is dat Berlijn naast de vele 'officiële' musea ook een groot aantal privé kunstcollecties herbergt. Deze verzamelingen van bedrijven, instellingen en particulieren zijn niet zelden van hoog niveau en een bezoek zeker waard. 

Berlijn heeft een rijke verzameling privékunstcollecties om te verkennen, variërend van oude oosterse sculpturen tot hedendaagse werken. Vele kunnen worden bekeken in de huizen van de verzamelaars zelf, met eigenaren die op gezette tijden hun deuren openen voor kleine groepen geïnteresseerden. Degenen die de standaard-musea van witte kubussen moe zijn zullen genieten van de andere setting en de kans om internationale kunst te bekijken in de meest intieme - en ongebruikelijke - omgevingen. De redactie van Berlijn-Now zocht uit wat de beste particuliere kunstcollecties zijn om te bezoeken.

SØR Rusche Collection Oelde / BerlijnSØR Rusche Collection Oelde / Berlijn
Thomas Rusche - directeur van kledingmerk SØR Rusche - verwierf zijn eerste schilderij op de jonge leeftijd van 14. Zijn familie van textielhandelaren verzamelt al generaties lang kunst, en Rusche leeft onder hun curatie van 17e-eeuwse schilderijen van oude meesters en hedendaagse werken in een neoklassiek gebouw in Charlottenburg. 'De kunst waar je naar kijkt als je wakker wordt, eet, werkt of ontspant, beïnvloedt de neurologische processen in onze geest en heeft een enorme impact op je leven', zegt Rusche.
De collectie omvat meer dan 3.500 werken, waarbij de nadruk ligt op 17e eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilders en 21e eeuwse kunst. In tegenstelling tot de oude Nederlandse meesters is de collectie hedendaagse kunt niet beperkt tot een bepaalde regio.

Schlüterstraße, 10629 Berlin (Charlottenburg)

Rondleidingen worden drie keer per jaar en op afspraak gehouden.
Meer informatie per e-mail: m.kuehn@kleidungskultur-soer.de

Sammlung HoffmannSammlung Hoffman
Sammlung Hoffmann is gevestigd in een omgebouwde naaimachinefabriek met twee verdiepingen in het hart van Berlijn en is een van de meest bekende particuliere kunstcollecties in de stad. Erika Hoffmann en haar overleden echtgenoot Rolf Hoffmann verzamelen al meer dan 40 jaar hedendaagse kunst in hun huis en werkruimte van 1400 m². De collectie bevat hedendaagse kunstwerke, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en video. Daaronder stukken van Nan Goldin, Wolfgang Tillmans, Katharina Grosse en Isa Genzken. Erika Hoffmann herschikt de collectie jaarlijks om de zaken fris te houden. 'Een nieuwe aanwinst kan zelfs een centraal werk worden, waarmee de toon of het thema wordt gezet voor de volgende expositie', vertelde ze. 'Door het te combineren met werken uit het depot probeer ik een persoonlijke context te creëren om het netwerk in de collectie te visualiseren.'

Sophienstraße 21, 10178 Berlijn.
Rondleidingen in de regel op zaterdagen tussen 11.00 en 16.00 uur (in Duits of Engels). Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden.
Toegang: 10 euro, studenten tot 25 jaar 8 euro, kinderen vanaf 10 jaar 5 euro
Meer informatie per e-mail: info@sammlung-hoffmann.de

Residentie Peter HeimerResidentie Peter Heimer
Voordat hij kunsthandelaar en galerist werd, was Peter Heimer architect. Door het Berlijnse bureau Gonzalez Haase liet hij schuilplaats ontwerpen die zowel als woonruimte als ook kunstshowroom kon dienen. De architecten hebben de binnenmuren van het appartement opnieuw geconfigureerd en huishoudelijke details zoals kasten en apparatuur verborgen achter op maat gemaakte kasten. Aan de muren hangen stukken van Kirstine Roepstorff, terwijl meubels van lokale ontwerpers, zoals Jerszy Seymour en Katja Buchholz, de kamers sieren. Maar de kroon op het werk is een enorm neonlichtbeeld van kunstenaar Jeppe Hein dat bezoekers begroet als ze binnenkomen.

Mommsenstraße 58, 10629 Berlijn. Alleen geopend op afspraak.
Meer informatie per e-mail: info@peterheimer.com

Collectie SpringmeierCollectie Springmeier
Het huis van Giovanni Springmeier in een vooroorlogs gebouw in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg staat vol met levendige kunstwerken van een keur van internationale kunstenaars. Buiten de gebruikelijke galerijhotspots van de stad, laat de Springmeier-collectie kijkers van dichtbij en persoonlijk kennis maken met sculpturen, fotografie en schilderijen van onder meer Phyllida Barlow, Guillaume Leblon, Leidy Churchman en Stefan Ruitenbeek. Elke kamer is ingericht om discussie over de getoonde thema's aan te moedigen.

Kolmarer Straße 1, 10405 Berlijn, Duitsland. Rondleidingen op afspraak.
Meer informatie per e-mail: homecollection@springmeier.com

Salon DahlmannSalon Dahlmann
Timo Miettinen is opgegroeid met een moeder die Finse landschapsschilderijen verzamelde en ontwikkelde al vroeg een voorliefde voor kunst. De Fin kocht een paar jaar geleden een gebouw in Berlijn aan de chique Kurfürstendamm en wijdde het aan de kunst. Gebouwd in 1897, was het gebouw uit het Gründerzeit-tijdperk een van de weinige in de omgeving die de oorlog relatief ongeschonden overleefden. Het werd vernoemd naar zijn vorige eigenaar Hildegard Dahlmann. In het privé-appartement van Miettinen - dat aan het hoofdgebouw zit - wordt een selectie van de Miettinen-collectie getoond. Hij en zijn vrouw Iiris Ulin verzamelen sinds 2004 werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Louise Bourgeois, George Baselitz en Monica Bonvicini.

Marburger Straße 3,  10789 Berlijn, Duitsland. Open op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur na afspraak.
Aanmelden kan telefonisch tot de voorafgaande donderdag 15.00 uur per e-mail of telefonisch onder 030 / 88 72 56 83
Meer informatie per e-mail: info@salon-dahlmann.de

Collection RegardCollectie Regard 
Marc Barbey's Collection Regard is gevestigd in een oud appartement in de Berlijnse wijk Mitte en richt zich op Duitse fotografie, met name werken van over het hoofd geziene lokale kunstenaars. Deze omvatten Hein Gorny, Lotte Jacobi en Toni Schneiders. Hoewel Barbey niet in het appartement woont, koos hij de gezellige omgeving als alternatief voor de klassieke galerij - een intieme 'Salon voor gelijkgestemden en nieuwsgierigen'. Hij voegt eraan toe: 'Ik wil een ruimte creëren voor dialoog en diepe betrokkenheid bij fotografie. Een ruimte waar mensen graag naar terugkeren. Graag en vaak. '

Steinstraße 12, 10119 Berlijn. Tijdens tentoonstellingen geopend op vrijdag tussen 14.00 en 18.00 uur of op afspraak. Feestdagen gesloten. Toegang gratis.
Aanmelden via e-mail info@collectionregard.com of website

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn