berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerst

Zimmermeister Brunzel baut ein Mietshaus

Een museumpje dat onder auspiciën van Museum Pankow wordt gerund door een seniorenvereniging is, zelfs voor Berlijn, een rariteit. "Zimmermeister Brunzel baut ein Mietshaus" geeft een fantastisch inzicht in hoe het leven in Berlijn er een eeuw geleden uitzag.

Meer dan tien jaar geleden werd er op de Dunkelstraße 77 in de wijk Prenzlauer Berg een tentoonstelling ingericht. Tijdelijk. Maar hij is er nog steeds.

Zimmermeister Brunzel baut ein MietshausIn 1895 kocht huisbaas Heinrich Brunzel met geleend geld voor 70.880 mark een 914 vierkante meter groot perceel grond in Berlijn met de bedoeling daar een woongebouw op te zetten. Op zichzelf niet vreemd. De industrialisering werkte als een magneet en in de 19e eeuw vervijfvoudigde het aantal inwoners van Berlijn. Velen vestigden zich in tot dan onbebouwde gebieden, zoals het gebied rond de huidige Helmholtzplatz, waar tussen 1895 en 1910 ieder jaar zeker honderd woongebouwen verrezen. 

Woongebouwen
Ingegeven door efficiënt ruimtegebruik leken de woongebouwen sterk op elkaar: een 18 meter brede gevel met op de begane grond ruimte voor een winkel en daarboven vier woonlagen. Op iedere verdieping twee appartementen, waarvan één met een langgerekte kamer die, door de manier waarop de appartementen waren geschakeld, licht kreeg uit een enkel raam dat uitkeek op een binnenplaats die met andere woongebouwen werd gedeeld. Een bouwstijl die bekend staat als "Berliner Zimmer". 

In de meestal niet meer dan 55 vierkante meter grote woningen leefden gezinnen van vaak wel tien personen, en niet zelden werd er dan ook nog gastvrij een slaapplaats geboden aan mensen die niet in staat waren huur te betalen.

Omdat de woongebouwen sterk op elkaar leken werd de onderscheiding gezocht in rijke versiering van de ingangsportalen en trappenhuizen. Iets waarom de woningen rond Helmholtzplatz nu zeer gewild zijn en de huurkazernes van weleer tegenwoordig vooral bewoond worden door "artsen, advocaten en apothekers". Tegelijk is de nog in oorspronkelijke staat bewaard gebleven bebouwing rond de Helmholtzplatz exemplarisch voor het urbaniseringsproces en de stadsuitleg tussen 1871 en 1914.

"Zimmermeister Brunzel baut ein Mietshaus" is een museumpje dat laat zien hoe het leven in Berlijn er voor grote delen van de bevolking een eeuw geleden uitzag. Want veel mensen komen zich wel vergapen aan de gevels, maar hebben geen idee hoe het leven achter die gevels werd geleefd, met een gaslamp, een kolenfornuis en een keukenkast voor het raam, zodat die tegelijk kon dienen als koelkast...

Wohnungsmuseum Dunkelstraße 77
Miteinander-Füreinander e.V.
Dunkelstraße 77
10437 Berlin (Prenzlauer Berg)

S-Bhf: Prenzlauer Allee

inBerlin organiseert onder meer rondleidingen in Prenzlauer Berg, waarbij -naast meer- ook een bezoek aan 'Heinrich Brunzel' op het programma staat. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.