berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Mauermuseum (Museum Haus am Checkpoint Charlie)

In het Museum Haus am Checkpoint Charlie (ook wel Mauermuseum genoemd) komen veel aspecten rond de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog aan de orde. Voor mensen die de eerste keer Berlijn bezoeken is het museum een "must".

MauermuseumGrondlegger van het museum was de geschiedkundige Rainer Hildebrandt die het museum op 19 oktober 1962, kort nadat de Muur Berlijn in tweeën had gedeeld, in een 2½-kamer appartement in de Bernauer Straße was begonnen. Al in 1963, nog geen acht maanden later, verhuisde het museum naar de huidige locatie vlak naast het toenmalige Checkpoint Charlie.

Exploitant van het museum is Arbeitsgemeinschaft 13. August e.V.; deze vereniging ontleent haar naam aan de de datum waarop de bouw van de muur begon. Sinds het overlijden van Rainer Hildebrandt in januari 2004 is zijn weduwe, Alexandra Hildebrandt, directeur van het museum.

Berlijnse Muur
De tentoonstelling laat vooral de geschiedenis van de Berlijnse Muur zien en geeft inzicht in de manieren waarop mensen uit de DDR wisten te ontsnappen. In het museum kun je kennis nemen van het "beste grensbeveiligingssysteem ter wereld" (volgens DDR Armeegeneral Heinz Hoffmann) en de "hulp van de beschermende mogendheden" daarbij. Tussen 13 augustus 1961, toen met de bouw van de muur werd begonnen, en de val daarvan op 9 november 1989 vluchtten ongeveer 5.000 mensen uit de DDR naar West-Berlijn. Daarbij werden 192 mensen door Oost-duitse grenswachten doodgeschoten. Op de hele Duits-Duitse grens vielen in die periode 1.303 doden.

MauermuseumOntsnappen
Uniek is dat in het museum niet alleen foto's, films en documentaties van succesvolle ontsnappingspogingen worden getoond, maar ook de (originele!) middelen die men daarvoor gebruikte: van een heteluchtballonnen en een geprepareerde auto, tot een stoeltjeslift en zelfs een mini-onderzeeër. Ook is er een expositie over het slopen van de muur in en na 1989. Naast de Muur geeft het museum aandacht aan geweldloos verzet en vreedzame revoluties.

Het museum, dat met zo'n miljoen bezoekers per jaar tot de meestbezochte musea van Berlijn behoort, is gevestigd aan de Friedrichstraße, vlakbij het voormalige Checkpoint Charlie. Het was toen de muur er nog stond een van de  weinige plaatsen van waaruit je kon zien wat er op de grensovergang gebeurde.

Eigenlijk zijn de ruimten in het museum te klein voor de hoeveelheid bezoekers. We raden je daarom aan als het even kan het museum 's-ochtends vroeg te bezoeken, voordat de toeristenstroom op gang komt! Het museum is iedere dag geopend van 09.00 tot 22.00 uur.

Museum Haus am Checkpoint Charlie  
Friedrichstraße 43-45
10969 Berlin (Kreuzberg)

U-Bhf: Kochstraße / Checkpoint Charlie 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.