berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerst

Designpanoptikum

Het Designpanoptikum in Berlijn is een "surrealistisch museum van industriŽle objecten". Dat klinkt mooi. Maar wat is het..?

DesignpanoptikumHet†Designpanoptikum is in 2010 opgezet door een†van origine Russische fotograaf: de enigszins excentrieke†Vlad Korneev, die nu eigenaar, curator en ontwerper van†dit wonderlijke museum in Berlijn is. Reclame maakt het museum niet, want volgens Vlad krijgen goede dingen vanzelf erkenning.†

Surrealistisch
Het museum is meer dan een verzameling obscure objecten uit de†medische wetenschap, film, sport, luchtvaart, constructie en industrie.†Het is een surrealistisch museum, waar de†tentoongestelde objecten in een zodanig andere context zijn geplaatst†dat de oorspronkelijke functies voor de bezoeker zijn verborgen of†zelfs geheel niet meer herkenbaar zijn. Wat rest is een grote surrealistische puzzel, waarbij je je doorlopend afvraagt: "Wat is dŪt nou weer?". En toch zijn alle voorwerpen in het Designpanoptikum ooit echt†in gebruik geweest.

Veel van die voorwerpen†zijn uniek en zouden niet meer bestaan als ze niet aan de verzamelwoede van Vlad Korneev ten prooi zouden zijn gevallen. Zoals een set lampen, die er werd gehuurd voor een†televisie-commercial van Karl Lagerfeld.

Berlijn_designpanoptikum-museum

Het Designpanoptikum is geen plek waar je naartoe gaat om je te vergapen aan de vindingrijkheid van vroeger, maar wel als je je wilt laten verrassen door hoe vorm, functie en je eigen fantasie samen fantastische resultaten kunnen opleveren. Bij de tentoongestelde voorwerpen staan dan ook geen†bordjes met toelichtingen. In het museum is ook het†Lichtbildpanoptikum, een geÔntegreerde fotogalerij met werken van Vlad Korneev.

Het museum, waar je als je een beetje geluk hebt van de eigenaar zelf†een rondleiding krijgt, is een bezoek meer dan waard. Het†is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur (zondag gesloten). Rondleidingen zijn er ieder heel uur.


Designpanoptikum
TorstraŖe 201
10115 Berlin (Mitte)

U-Bhf: Oranienburger Tor, Rosenthaler Platz

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn