berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerst

Berlinische Galerie: Museum voor moderne kunst

Tot groot genoegen van liefhebbers van moderne kunst is de Berlinische Galerie, het museum voor moderne kunst, fotografie en architectuur in Berlijn, na een verbouwing van bijna een jaar weer geopend.

Op 1 juli 2014 sloot de Berlinische Galerie haar deuren voor een ingrijpende, zes miljoen euro kostende technische verbouwing, nodig om de brandbeveiliging weer helemaal up-to-date te brengen. Het sinds 2004 in een voormalige fabriekshal naast het Joods Museum gevestigde museum werd een jaar later.


De Berlinische Galerie bestaat sinds 1975 en is daarmee een van de jongste musea van Berlijn. Het verzamelt van 1870 tot vandaag in Berlijn gemaakte kunst. Bijzondere collecties van de Berlinische Galerie zijn Dada Berlin, de Berliner Secession (Max Liebermann, Lovis Corinth, Franz Skarbina, Hans Baluschek), Nieuwe Zakelijkheid en expressionisme, en Oost-Europese avant-garde. Verdere hoogtepunten zijn kunst van het verdeelde en weer herenigde Berlijn, hedendaagse installaties en een enorme collectie grafische werken, foto's en maquettes.

Berlinische GalerieOp twee verdiepingen worden zowel de vaste collectie als bijzondere tentoonstellingen getoond. Verder beschikt het museum over een ruimte waar voordrachten worden gehouden, een archiefruimte, bibliotheek, studiezaal en een café. Ook is er een museumwinkel en een kunstschool voor kinderen en volwassenen.

Belangrijk uitgangspunt van het museum is interdisciplinariteit: beeldende kunst, fotografie, architectuur, de grafische collectie en het kunstenaarsarchief moeten elkaar wederzijds beïnvloeden en versterken. De vaste collectie en bijzondere tentoonstellingen van klassieke moderne hedendaagse kunst worden aangevuld met films, concerten, voordrachten van kunstenaars, rondleidingen en lezingen.

De Berlinische Galerie pakt bij de heropening meteen groot uit met vier tentoonstellingen: de speciaal voor de eerste grote tentoonstellingshal ontwikkelde installatie Mare Lunaris van Björn Dahlem, Radikal Modern over plannen en gebouwen in Oost- en West-Berlijn in de jaren 1960, een tentoonstelling met werk van Bernhard Martin en een overzichtstentoonstelling van Berlijnse kunst van 1880 tot 1980.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (dinsdag gesloten).

Berlinische Galerie    
Alte Jakobstraße 124-128
10969 Berlijn (Kreuzberg)

U-Bhf: Kochstraße / Checkpoint Charlie, Hallesches Tor

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn