berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Het ondergrondse Berlijn

Dagelijks lopen honderden mensen langs een groene deur in het metrostation Gusundbrunnen in Berlijn. Wat ze niet weten is dat zich daarachter een groot bunkercomplex bevindt, waar inwoners van Berlijn in de Tweede Wereldoorlog dekking zochten voor de voortdurende geallieerde bombardementen. In het Berliner Unterwelten-Museum wordt uitgebreid verteld over het leven met de bombardementen en het verblijf in de schuilkelders. 

In 1997 werd de vereniging Berliner Unterwelten e.V. opgericht. Doel van deze vrijwilligersvereniging is het bevorderen van onderzoek naar, documentatie over en het behoud van ondergrondse installaties in Berlijn. De focus ligt daarbij op de civiele bescherming bij luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog, maar de vereniging houdt zich ook bezig met ondergrondse zaken zonder militaire achtergrond, zoals riolen, de stedelijke buizenpost, een ondergrondse brouwerij en onafgebouwde metrostations. 

Schuilkelder
Een voormalige schuilbunker in het metrostation Gesundbrunnen werd door de verenigingsleden in meer dan 10.000 vrijwilligersuren weer geconstrueerd, ingericht en tot "Berliner Unterwelten-Museum" omgebouwd. 

In het jaar 2000 werd door de 450 verenigingsleden een zogenaamde ABC-schuilkelder (een schuilkelder voor atomaire, biologische en chemische aanvallen) uit de Koude Oorlog weer toegankelijk gemaakt. Momenteel is de vereniging bezig met tal van andere projecten.

Rondleiding
Berliner Unterwelten e.V. verzorgt een tiental rondleidingen door het ondergrondse Berlijn. Vorig jaar namen daar bij elkaar ongeveer 280.000 mensen aan deel. Tour 1 en Tour 3 worden ook in andere talen dan het Duits -onder meer in het Nederlands- gegeven. Tour 1 ('Donkere Werelden') leidt je door het schuilkelder-complex bij metrostation Gesundheidsbrunnen, Tour 3 ('Metro, Bunker, Koude Oorlog') door de ondergrondse sporen van de Koude Oorlog en welke maatregelen werden genomen om de burgerbevolking te beschermen. 

De Nederlandstalige rondleiding van Tour 1 begint elke vrijdag om 11.30 uur, die van Tour 3 iedere zaterdag om 11.30 uur. Deze rondleidingen duren ongeveer 90 minuten en deelname kost 12 euro.
Er is ook een rondleiding speciaal voor kinderen van 4-11 jaar (Tour F/K - 'Mama, was ist ein Bunker?'). Deze is helaas alleen in het Duits. 

Tickets voor de Touren A, E, F, HS, K, 1 Spezial, M Spezial en O zijn alleen in voorverkoop verkrijgbaar bij www.reservix.de. Tickets voor de overige Touren kun je alleen op de dag van de rondleiding zelf aan de kassa kopen (uitsluitend contante betaling!); reserveren is niet mogelijk.
Neem iets warms mee (bijvoorbeeld een trui), want ook 's-zomers kan het onder de grond knap fris zijn.

Berliner Unterwelten e.V.   
Brunnenstraße 105 (voor Kaufland, naast de ingang van metrostation Gesundbrunnen)
13355 Berlin (Mitte)

U-Bhf: Gesundbrunnen

Berliner Unterwelten e.V. | Tour A – Der AEG-Tunnel

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.