berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Gratis naar het museum in Berlijn

Iedere eerste woensdag van de maand kun je in Berlijn gratis de musea van Stadtmuseum Berlin bezoeken. De Stichting Stadtmuseum Berlin richt zich met musea in het centrum van Berlijn op de kern van de Berlijnse cultuur en geschiedenis.

Ephraim Palais Tot de musea van de stichting behoren het Märkisches Museum, de Nikolaikirche, het Ephraim-Palais, het Knoblauchhaus en het Museumsdorf Düppel. Voor een bezoek aan deze musea is toegang verschuldigd, maar iedere eerste woensdag van de maand is de toegang gratis!

Märkisches Museum
Het Märkisches Museum is het stadsmuseum van Berlijn. Het museum dateert van 1874 en is gewijd aan de geschiedenis van Berlijn: van de eerste nederzettingen tot heden. Op de afdeling Berlijnse kunst zijn schilderijen, beelden, stoffen, majolica, glas en porselein te zien. In de centrale hal is het gotische portaal dat werd gebouwd voor de Quadriga, die ooit de Brandenburger Tor bekroonde, te zien. Ook is er een expositie gewijd aan het Berlijnse theater in de periode 1730-1933. In een aantal van de galeries is een aantal oude mechanische muziekinstrumenten te zien.

Het Märkisches Museum wordt momenteel grondig gerenoveerd, waarbij ook een nieuwe permanente tentoonstelling wordt ingericht. Sommige gedeelten van het gebouw kunnen daardoor tijdelijk zijn gesloten.

Nikolaikirche
De Nikolaikirche siert al bijna 800 jaar het Nikolaiviertel en het centrum van Berlijn: ooit als een kerk, nu als museum van de kerk-, bouw- en stadsgeschiedenis. De van steenblokken onder de dubbele torens gebouwde kelders worden beschouwd als de oudste delen van Berlijn die nog bestaan.

Sinds de reconstructie is dit unieke architectonisch monument van Berlijn een museum. Van de fundering tot de twee spitsen herbergt het een permanente tentoonstelling die inzicht biedt in de geschiedenis van het gebouw en het aangrenzende Nikolaiviertel.

Ephraim-Palais
Het Ephraim-Palais is een in de jaren 1980 gereconstrueerd rokoko-gebouw aan de rand van het Nikolaiviertel en geldt als een van de mooiste historische burgerhuizen van Berlijn. Veitel Heine Ephraim, hofjuwelier en muntpachter van koning Friedrich II. liet dit paleisje tussen 1762 en 1766 bouwen. In het pand is ook een van de mooiste trappenhuizen van Berlijn te zien.

In 1936/37 moest het Ephraim-Palais wijken voor een uitbreiding van de Mühlendamm; de onderdelen van het pand werden toen in Wedding bewaard. Na een vierjarige bouwtijd werd het gebouw op 19 mei 1987 heropend op slechts enkele meters van waar het oorspronkelijk had gestaan.

Knoblauchhaus
Het Knoblauchhaus is een van de weinige in de oorspronkelijke staat behouden Berlijnse burgerhuizen uit de 18e eeuw. Het pand dankt haar naam aan de opdrachtgever tot de bouw van het in 1761 gereedgekomen woon- en zakenpand: naaimeester Johann Christian Knoblauch.

In de getrouw gereconstrueerde woonruimten geven de objecten en documenten een blik in het leven van deze burgerlijke familie in Berlijn. Tegelijk kom je wetenswaardigheden te weten over de architectuur, economie, cultuur en het sociale leven in de Biedermeiertijd, het tijdperk tussen het einde van de Napoleonitische oorlogen in 1815 en de Maartrevolutie van 1848.

Museumsdorf Düppel
Het openlucht museumdorp Düppel is geopend van Pasen tot oktober. Je kunt er een gereconstrueerd, ongeveer 800 jaar oud dorp bezichtigen en zien hoe woonhuizen, handwerkplaatsen, velden en tuinen zich ontwikkelden. Feesten en markten laten je kennismaken met middeleeuwse levenswijzen en handwerktechnieken.

Meer informatie vind je op de website van Stadtmuseum Berlin  

Willkommen im Stadtmuseum Berlin

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.