berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Parken en tuinen in Berlijn

Wie denk dat Berlijn met haar bijna 3,5 miljoen inwoners vooral een stad van straten en gebouwen is heeft het mis. Want met meer dan 3.200 openbare recreatiegebieden en -gebiedjes met een gezamenlijke oppervlakte van zo'n 6.300 hectare hoort Berlijn tot een van de meest 'groene' steden van Europa. De stad heeft zelfs een wet voor de bescherming van groengebieden.

Van het stadsoppervlak van Berlijn is 7% 'groen', bestaat 7% uit water en is 18% bos. Berlijn telt 99 parken die groter zijn dan 10 ha. Daarvan zijn er 21 zelfs groter dan 50 ha.

Dat Berlijners zo hechten aan hun groen ligt voor een belangrijk deel in het verleden van de stad. Ten tijde van de koude oorlog was West-Berlijn een eiland in de DDR; de dichtstbijzijnde westerse plaats was het 180 km verderop gelegen Braunschweig. Niet alleen om te wonen en te werken, maar ook voor recreatie waren de Berlijners daardoor aangewezen op hun stad.

Naast de vele parken en parkjes (elk stadsdeel heeft zijn eigen park), vind je in Berlijn ook de grootste botanische tuin van Europa. Deze behoort met een oppervlakte van 43 hectare en circa 22.000 plantensoorten zelfs tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen van de wereld. Verder vind je nog schitterende tuinen en parken die gelegen zijn bij de kasteeltjes net even buiten de stad.

Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.