berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Teufelsberg

De 80 meter hoge Teufelsberg middenin de wijk Grünewald kun je niet echt een monument of park noemen, maar toch is de 120,1 boven NAP uittorende berg nauw verbonden met de geschiedenis van Berlijn. Je kunt de berg met een gerust hart de grootste puinhoop van Europa, en misschien zelfs wel van de hele wereld, noemen. Vanaf de berg heb je bij mooi weer een fascinerend uitzicht over Berlijn.  

De Teufelsberg ('Duivelsberg') is geen natuurlijke heuvel in het vlakke landschap van Berlijn. Hij is namelijk ontstaan omdat de naar schatting 12.000.000 m3 puin die na de oorlog van Berlijn restte hier werd gestort. De meningen lopen uiteen of de Teufelsberg daaraan zijn naam te danken heeft, of dat hij is genoemd naar de iets verderop gelegen Teufelssee. 

Berlijn_teufelsberg

De plek van de Teufelsberg is al evenmin toevallig: bovenop een militaire school van de nazi's die de geallieerden na de oorlog probeerden op te blazen. Toen dat niet lukte, omdat de constructie van het gebouw te stevig bleek, besloten ze de school maar onder het puin te bedelven.

Torens
De berg is inmiddels overgroeid met bomen, gras en ander groen, waardoor je van het puin niets meer zult zien. Niet te missen zijn echter de mysterieuze paddestoelachtige torens bovenop de berg. Het zijn de restanten van een afluisterstation van de Amerikaanse NSA, dat in 1957 op die plek werd gebouwd om de militaire communicatie van de Russen af te luisteren. Na de val van de muur werden de torens, die ook nog een tijdje dienst deden ten behoeve van het luchtverkeer, ontmanteld.

Gebleven zijn de nu verlaten skeletten, die voor mening fotograaf nog steeds een geliefd object zijn. Al was het maar vanwege de overdaad aan graffiti. Officieel mag je niet op het terrein komen, maar daar stoort eigenlijk niemand zich aan.

De berg is sinds een paar jaar in handen van een private investeerder, die plannen schijnt te hebben om er exclusieve appartementen, een museum, hotel en conferentiecentrum te bouwen. Erg veel haast lijkt hij daarmee echter niet te hebben. 

Berlijn_teufelsberg

Uitzicht
Voor Berlijners is de Teufelsberg vooral een plek om te paragliden, mountainbiken, vliegeren en wandelen. 's-Zomers is de berg populair bij zonaanbidders, 's-winters bij langlaufers. Vanaf de top van de berg heb je bij mooi weer een adembenemend uitzicht over Berlijn. Een echte aanrader. Trek wel een paar stevige schoenen aan, want het is een forse wandeling voor je die top hebt bereikt. En mocht je de top niet halen, dan heb je in ieder geval een lekkere boswandeling gehad.

De Teufelsberg en het Amerikaanse afluisterstation kun je sinds enige tijd ook 'officieel' bezoeken. Een slimme gids is op het idee gekomen er rondleidingen te houden. Omdat de tijden en dagen waarop hij die rondleidingen houdt nogal eens wijzigen kun je voor je die kant op gaat het best eerst even op zijn website kijken. Sinds 2016 staat er een kassa bij de ingang, je betaalt vanaf € 5,- en je kunt zo lang over het terrein dwalen als je wilt.

Teufelsberg   
Teufelsseechaussee 10, Berlijn (Grünewald)

S-Bhf: Heerstraße 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.