berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Tempelhofer Feld

Vliegveld Tempelhof is het oudste vliegveld van Berlijn, maar sinds 2008 niet meer als vliegveld in gebruik. Het toenmalig vliegveld fungeert nu als een enorm stadspark: het grootste ter wereld! 

Het midden in de stad liggende vliegveld Tempelhof is het oudste vliegveld van Berlijn. Het vliegveld is in Berlijn vooral ook bekend onder de naam "Luftbrücke". 

Berlijn_2023_Tempelhof

Bevoorrading
RosinenbomberToen tijdens de Koude Oorlog de toe- en afvoerwegen naar Berlijn door de Russen werden geblokkeerd werd de stad van 24 juni 1948 tot 12 mei 1949 door de geallieerden vanuit de lucht bevoorraad. Iedere 90 seconden landde er op Tempelhof een vliegtuig, of steeg er een op. Bij de ruim 200.000 vluchten die 24 uur per dag - weer of geen weer - doorgingen en waarmee dagelijks 4.700 ton goederen werd aangevoerd, kwamen 78 mensen om het leven. Een monument op de Platz der Luftbrücke herinnert hieraan. 

Ten tijde van de luchtbrug schonk de Amerikaanse piloot Gail Halvorsen er plezier in snoepjes aan uit zakdoeken gemaakte parachutes uit de cockpit naar beneden te gooien; een gewoonte die al snel door andere piloten werd overgenomen en de vliegtuigen de legendarische naam 'Rosinenbomber' bezorgde.

Sluiting luchthaven
In 1975 werd de luchthaven voor personenvervoer gesloten en werd de functie voor het burger luchtverkeer overgenomen door vliegveld Tegel. Omdat de capaciteit van Tegel onvoldoende was werd Tempelhof in 1985 weer (op beperkter schaal) in gebruik genomen. In 2008 dwong een referendum de definitieve sluiting af. Weliswaar was de opkomst met 21,7% te laag om het referendum geldig te laten zijn (daarvoor was een opkomst van 25% nodig), maar toch werd besloten het vliegveld per 31 oktober 2008 te sluiten. 

De laatste chartervlucht van Tempelhof, een Boeing 737-700 van Air Berlin, vertrok op 30 oktober 2008 om 22.12 uur van het vliegveld om 22 minuten later te landen op Berlin-Tegel. Vijf minuten later, om 22.17 uur vertrok het allerlaatste lijnvliegtuig van Tempelhof naar Mannheim: een Dornier 328 van Cirrus Airlines.

Sinds tot de sluiting van Tempelhof werd besloten zijn diverse plannen gemaakt om de ruimte van het niet meer in gebruik zijnde vliegveld te benutten. Op 25 mei 2014 werd in een referendum het plan om het 380 ha grote terrein door een projectontwikkelaar te laten invullen afgestemd. Het is de bedoeling dat in het midden van het terrein een parklandschap wordt gerealiseerd, dat ook in de toekomst onbebouwd blijft. Aan de randen zouden nieuwe woonwijken moeten komen.

Tempelhofer FreiheitStadspark Tempelhofer Feld 
De immense vlakte wordt sinds de sluiting gebruikt als stadspark en voor een groot aantal activiteiten, variërend van sporten, barbecue-terrein, volkstuintjes, speelveld, wandelgebied, ligweide, vliegerveld en natuuronderwijs door basisscholen. Om maar een paar dingen te noemen. Ook vinden er grote activiteiten plaats, zoals onderdelen van de Berlin Fashion Week, concerten en het jaarlijkse Berlin Festival. Een overzicht van wat je waar op het terrein kunt vinden staat op de borden bij de ingangen.

Overdag (van zonsopgang tot zonsondergang) is het gebied voor iedereen toegankelijk. Buiten die tijden wordt het terrein afgesloten. Kijk voor de preciese openingstijden op de website van Tempelhofer Feld, omdat deze per maand verschillen.

Tempelhofer Feld (ook wel bekend als Tempelhofer Freiheit) heeft verschillende ingangen; de drie hoofdingangen zijn aan Tempelhofer Damm, Columbiadamm en de Oderstraße. Met openbaar vervoer is de ingang aan de Tempelhofer Damm het snelst te bereiken: vanaf U-Bhf Tempelhof (U6) is het drie minuten lopen. Diezelfde ingang bereik je ook na vijf minuten lopen vanaf U-Bhf Paradestraße (U6). Vanaf U-Bhf Südstern (U7) is het vijf minuten lopen naar de ingang op de Columbiadamm en vanaf U-Bhf Hermannplatz, Leinestraße of Boddinstraße (alle drie U8) loop je in 5-7 minuten naar de ingang op de Oderstraße.

Vluchtelingen
In september 2015 besloot de Berlijnse senaat gebouwen van het voormalige vliegveld te gaan gebruiken als noodopvang voor vluchtelingen. In een aantal hangars zijn tenten neergezet, die als verblijf zullen dienen voor de vluchtelingen die hier zullen worden opgevangen. Op 26 oktober namen de eerste 60 vluchtelingen hun intrek in Tempelhof. Het 'tentendorp' zal uiteindelijk tot alle zeven hangars worden uitgebreid en dan ruimte bieden aan 7 à 8.000 vluchtelingen.
Tempelhofer Feld zal ook zo lang in de gebouwen vluchtelingen onderdak vinden als stadspark open blijven. Ook de rondleidingen door de gebouwen van de voormalige luchthaven blijven gewoon doorgaan. 

Tempelhofer Feld  
12101 Berlijn

U-Bhf: Tempelhof of Paradestraße (U6), Südstern (U7), Hermannplatz, Leinestraße of Boddingstraße (U8) 

Berlijn_2023_Tempelhof

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.