berlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Viktoriapark

Het Viktoriapark in de wijk Kreuzberg is een van de bekendste en meest populaire parken van Berlijn. En in ieder geval het enige park met een heuse waterval.

Het 12,8 ha grote Viktoriapark is gelegen op de 66 meter hoge Kreuzberg, waaraan de omringende wijk haar naam heeft te danken. De Kreuzberg is een van de hoogste (natuurlijke) heuvels van Berlijn. 

Monument
Bovenop de heuvel staat het op 13 maart 1821 ingewijde Nationaldenkmal dat herinnert aan de Napoleontische Bevrijdingsoorlogen. Het monument bestaat uit een 20 meter hoge gotische zuil die doet denken aan een torenspits en is getooid met een ijzeren kruis ('Kreuz'). 

Met de oprichting van het monument ontstond een eenvoudig park, dat in de jaren 1888-1894 werd 'opgewaardeerd' tot een berglandschap naar een ontwerp van Stadtgartendirektor Hermann Mächtig, die voor de inrichting van tal van Berlijnse parken verantwoordelijk was. Tussen 1913 en 1916 werd het park verder in westelijke richting, rond een grote grasweide, uitgebreid.

Viktoriapark

Naast het monument, waarvan je een mooi uitzicht over Berlijn hebt, is de 24 meter hoge waterval een van de grote attracties van het park. Omdat Kreuzberg niet over een natuurlijke waterbron beschikt wordt voor de waterval sinds haar onthulling op 14 oktober 1893 iedere minuut 13.000 liter water omhoog gepompt. De ingang het dichtst bij de waterval is aan de Kreuzbergstraße.

Trekpleister
In de zomer is het Viktoriapark een trekpleister voor buurtbewoners en andere Berlijners, die op de grote grasvelden van de zon genieten. Op de verharde paden kan worden gelopen en de berg wordt zelfs gebruikt voor bergbeklimmen! Voor kinderen is er een grote speeltuin, die in 2010 helemaal is vernieuwd. Achter Villa Kreuzberg is een kleine kinderboerderij. In de winter is de berg ideaal om te vanaf te sleeën. Met oud-en-nieuw wordt in het Viktoriapark traditioneel door duizenden mensen de jaarwisseling gevierd en genoten van het uitzicht op het vuurwerk dat in Berlijn de lucht in wordt geschoten.

Niet onvermeld mag de Biergarten Golgotha aan de zuidkant van het park, net achter de grote speeltuin, blijven. Een prima plek om in het zonnetje van een biertje of ander drankje te genieten!

Viktoriapark (Kreuzberg)

U-Bhf: Platz der Luftbrücke, Mehringdamm

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.