www.berlijn-now.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Recept voor Hoppel Poppel

De naam van dit gerecht geeft eigenlijk al aan dat je je op geen enkele manier aan het recept hoeft te houden. Volgens Berlijns dialect kun je immers alle popeligen (restjes) gebruiken die anders hops zouden worden. In het Nederlands zouden we zeggen: een gerecht van kliekjes, die anders zouden worden weggegooid.

Hoppel Poppel†is een Berlijns kliekjes-eten†dat bestaat uit de overgebleven aardappelen en braadresten van het middageten, eieren en augurken en op smaak wordt gebracht met kruiden als kummel, nootmuskaat en marjolein. Het†Berlijnse Hoppel Poppel geldt als klassiek restjeseten, dat eenvoudig uit maar een paar ingrediŽnten te bereiden is. Zeg maar: de Berlijnse variant van de boerenomelet.

De basis van het gerecht is dat alle ingrediŽnten worden gebakken in een pan, en worden overgoten met geklutst ei totdat het stolt. Daarna wordt het gegarneerd met zout of augurk.
Er zijn veel variaties: ham, gekookte ham of spek of gehakt kunnen in plaats van de braadresten worden gebruikt.

IngrediŽnten
Voor twee porties Berlijnse Hoppel Poppel heb je nodig:Hoppel Poppel

300 g gekookte aardappelen
20 ml olie
1 ui
20 g lente-uitjes of bieslook
2 eieren
40 ml melk
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel peper
Gebakken ontbijtspek

Bereiding
Was de lente-uitjes of bieslook en hak ze fijn. Klop de eieren, melk, peper, zout en bieslook door elkaar.
Snijd de ui in kleine stukjes en bak deze met olie in een pan.
Schil indien nodig de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Voeg ze samen met het eimengsel toe aan de uien en roer tot de gewenste bruining is bereikt.
Serveer met gebakken spek en bieslook.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.