www.berlijn-now.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Bollenfleisch

De echte Berlijnse keuken is stevig eten. Een van de traditionele Berlijnse gerechten is Bollenfleisch: 'uienvlees'. Een stoofpotje van lamsvlees en (veel) ui, gekruid met knoflook en kummel. Je maakt het in ongeveer twee uur zelf. 

Ingredienten: 
1 kilogram puur schapenvlees (bij voorkeur van schouder of nek)
800 gram geschilde uien
60 gram vet (boter)
zout
peper
2 theelepels komijn
2 laurierblaadjes
1 teetje knoflook

Pel de uien, snijd ze in plakjes en fruit ze in een flinke pan in de boter.
Het vlees in hapklare stukken snijden en aan de uien toevoegen. Even aanbraden.
Vervolgens water toevoegen, zodat het vlees net bedekt is.
Doe er ruimhartig zout en perper bij en voeg de komijn, laurierblaadjes en uitgedrukte knoflook toe.
Laat dit alles even kort koken en daarna 1,5 uur pruttelen op een laag vuur laten.
Neem het vlees uit de pan, verwijder eventuele stukjes bot, snijd het vlees in kleine stukjes en doe het weer terug in de bouillon in de pan.
Het geheel nogmaals laten koken en opdienen in een terrine.
Is het Bollenfleisch te dun ('soepachtig') geworden, dik het dan in met wat aardappelmeel of maizena.

Bollenfleisch wordt traditioneel met aardappelpuree (dat in het Duits Kartoffelpüree en in het Berlijns Quetschkartoffeln heet) gegeten.
20 Minuten voor het Bollenfleisch gaar is de aardappelen in water met een beetje zout koken. Als ze gaar zijn de aardappelen schillen, een beetje van de bouillon van het Bollenfleisch toevoegen en stampen. Dien de aardappelpuree op in een schaal.

Berlijners maken op hun bord eerst een ring van aardappelpuree; het Bollenfleisch in het midden.
Vind je aardappelpuree niet lekker of het maken daarvan te veel werk, dan kun je de aardappelpuree ook vervangen door gekookte aardappelen (Salzkartoffeln). Voor de fris-zure smaak eet je er augurk en/of bietensalade bij.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn