Recept voor Berliner Luft
Berliner Luft is een traditioneel dessert met een lange geschiedenis. Het is een frambozensaus met zoete ei-room. Het is niet duur, maar wel er-rug lekker. En in een uurtje maak je het zelf!
Voor dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Het is daarom belangrijk verse eieren te gebruiken!
Ingrediënten: 250 gram frambozen
3 eieren
125 gram suiker
1 citroen
4 bladen gelatine (wit)
1/4 liter appelsap
2 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
1/7 liter slagroom
4 lange vingers (koekjes)
water
Bereidingswijze
Splits de eieren zodat je 1 kommetje eiwit en 1 kommetje eigeel hebt.
Doe de suiker bij het eigeel en sla het met een garde luchtig.
Pers de citroen uit en meng het sap erdoor.
Laat ondertussen de gelatine 10 minuten in water wellen.
Verwarm de appelsap en laat de gelatine daarin oplossen.
De appelsap voorzichtig helemaal door de eiermassa roeren.
Koel de massa af tot deze begint te stollen.
Doe de vanillesuiker door het eiwit en sla dit stijf.
Doe het stijfgeslagen eiwit in dessertschaaltjes (glas is het mooist) en giet de eier/appelsapmassa erover.
Zet de dessertschaaltjes op een koude plek en laat ze afkoelen tot de inhoud stolt.
Frambozensaus
Nu kan de frambozensaus worden gemaakt.
Doe de frambozen met 2 eetlepels suiker (of naar smaak meer of minder) in een maatbeker en pureer ze met een staafmixer.
Verdeel de frambozensaus over de dessertschaaltjes, en versier het dessert met lange vingers en slagroom.
Genieten maar!
Van Berliner Luft zijn ook meer 'luxe' uitvoeringen mogelijk. Vervang de appelsap bijvoorbeeld eens door witte wijn. Of, ook er-rug lekker: champagne! In plaats van lange vingers neem je dan natuurlijk meringues.