





Recept voor Bienenstich
Bienenstich is gemaakt van zoet gistdeeg met een topping van gekarameliseerde amandelen en gevuld met een vanilleroom of crème. Maar je maakt het ook makkelijk met een andere topping. Appel, of chocolade, bijvoorbeeld. Lekker bij de koffie of als dessert.
Waar de naam Bienenstich (bijensteek) nou precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar ach.., het smaakt lekker en het is niet eens zo moeilijk om zelf te maken.
Ingredienten:
voor het deeg
500 gr. meel
pakje droge gist
250 ml. melk
150 gr. suiker
65 gr. boter
voor de topping
200 gr. suiker
250 gr. boter
1 eetlepel melk
1 theelepel vanillesuiker
125 gr. geraspte amandelen
1 ei
voor de vulling
3 tot 4 vellen gelatine
2 eetlepels water
1 kopje (8 gram) geklopte slagroom
85 gram puddingpoeder
1 1/2 kopje (12 gram) melk
verder
meel om het werkblad te bestuiven
boter om de bakplaat in te vetten
Bereiding:
Zeef de bloem in een kom, vermeng de gist met de bloem.
Vervolgens de suiker, de boter en de rest van de ( lauwe) melk geleidelijk toevoegen. Kneed alles tot een glad en soepel deeg. Bedek het deeg en laat minimaal 30 minuten rijzen.
Kneed het gerezen deeg krachtig op een met bloem bestoven werkvlak, rol het daarna uit en leg het op een ingevette bakplaat. Dek dit nog even af en laat het nog een kwartiertje rijzen rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.
Boter, suiker en amandelen op een hoog vuur in een koekenpan roosteren, roeren tot het mengsel lichtbruin begint te worden. Dan voorzichtig afblussen met melk. Het mengsel laten afkoelen tot in ieder geval in onder de 70°C. Het ei, de suiker en de vanillesuiker erdoor roeren.
Bedek het deeg met het amandelmengsel. Bak de cakes in een voorverwarmde oven bij 200° C in ongeveer 25 goudbruin.
Laat het gebak afkoelen en snijd het horizontaal doormidden. Dat gaat het gemakkelijkst met een gekarteld mes. Zet het baksel opzij. Los de gelatine op in de 2 eetlepels water en verwarm het mengsel tot de gelatine is gesmolten. Laat het iets afkoelen. Giet een beetje van de slagroom in de gelatine, sla dat vervolgens door de resterende slagroom (niet roeren!).
Meng de puddingpoeder met de melk en de vanillesuiker en roer dit gedurende 2 minuten. Voeg het opgeklopte room/gelatinemengsel aan de pudding toe. Vul de taart met deze banketbakkersroom. Verdeel de taart in kleine porties.
Serveer de Bienenstich direct, of zet hem zolang in de koelkast.