www.berlijn-now.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Recept voor Bienenstich

Bienenstich is gemaakt van zoet gistdeeg met een topping van gekarameliseerde amandelen en gevuld met een vanilleroom of crème. Maar je maakt het ook makkelijk met een andere topping. Appel, of chocolade, bijvoorbeeld. Lekker bij de koffie of als dessert.

BienenstichWaar de naam Bienenstich (bijensteek) nou precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar ach.., het smaakt lekker en het is niet eens zo moeilijk om zelf te maken.

Ingredienten: 

voor het deeg


500 gr. meel
pakje droge gist
250 ml. melk
150 gr. suiker
65 gr. boter

voor de topping


200 gr. suiker
250 gr. boter
1 eetlepel melk
1 theelepel vanillesuiker
125 gr. geraspte amandelen
1 ei

voor de vulling

3 tot 4 vellen gelatine
2 eetlepels water
1 kopje (8 gram) geklopte slagroom
85 gram puddingpoeder  
1 1/2 kopje (12 gram) melk

verder

meel om het werkblad te bestuiven
boter om de bakplaat in te vetten

Voorbereiding:
Zeef de bloem in een kom, vermeng de gist met de bloem.
 
Vervolgens de suiker, de boter en de rest van de ( lauwe) melk geleidelijk toevoegen. Kneed alles tot een glad en soepel deeg. Bedek het deeg en laat minimaal 30 minuten rijzen.
Kneed het gerezen deeg krachtig op een met bloem bestoven werkvlak, rol het daarna uit en leg het op een ingevette bakplaat. Dek dit nog even af en laat het nog een kwartiertje rijzen rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.

Boter, suiker en amandelen op een hoog vuur in een koekenpan roosteren, roeren tot het mengsel lichtbruin begint te worden. Dan voorzichtig afblussen met melk. Het mengsel laten afkoelen tot in ieder geval in onder de 70°C. Het ei, de suiker en de vanillesuiker erdoor roeren.

Bedek het deeg met het amandelmengsel. Bak de cakes in een voorverwarmde oven bij 200° C in ongeveer 25 goudbruin. 

Laat het gebak afkoelen en snijd het horizontaal doormidden. Dat gaat het gemakkelijkst met een gekarteld mes. Zet het baksel opzij. Los de gelatine op in de 2 eetlepels water en verwarm het mengsel tot de gelatine is gesmolten. Laat het iets afkoelen. Giet een beetje van de slagroom in de gelatine, sla dat vervolgens door de resterende slagroom (niet roeren!).

Meng de puddingpoeder met de melk en de vanillesuiker en roer dit gedurende 2 minuten. Voeg het opgeklopte room/gelatinemengsel aan de pudding toe. Vul de taart met deze banketbakkersroom. Verdeel de taart in kleine porties.

Serveer de Bienenstich direct, of zet hem zolang in de koelkast. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.