berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Fietsen in Berlijn

Berlijn is een uitgestrekte en groene stad en bovendien erg fietsvriendelijk. Dat maakt de fiets tot het ideale vervoermiddel tijdens stedentrip naar Berlijn. Je kunt afstappen waar en wanneer je wilt. Zo leer je de stad goed kennen. Fietsvriendelijke stad Berlijn kent geen bergen of heuvels van enige betekenis en dat maakt de fiets tot het ideale vervoermiddel om Berlijn te verkennen. Het geeft je de kans écht kennis te maken met de vele gezichten en verhalen van de oude en nieuwe hoofdstad van Duitsland. 

Berlijn_Boeken_Fietsen_in_Berlijn_Linda_HuijsmansIn deze Odyssee Reisgids vind je zes routes die elk een aspect van het leven en de geschiedenis van Berlijn laten zien:
- Berlijn in vogelvlucht
- Langs de Muur
- Het oude Oosten
- Kreuzberg
- Prenzlauer Berg en
- Het groene westen

De routes voeren je langs de bekende bezienswaardigheden, maar minstens net zo vaak kom je op plekken waar geen toerist te bekennen is. Aan het begin van elke route staat een korte schets van het thema en de aard van de route. De afstanden variëren van 7,5 tot 18 kilometer.

De gids heeft een handzaam formaat en een klein maar fijn, duidelijk lettertype. Er is veel nagedacht over de vormgeving en dat is te zien in hoe alle informatie aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Een drietal kaders, over Scheunenviertel, korte geschiedenis van de Berlijnse Muur en over de LHBTIQ+ scene in Kreuzberg voegt nog eens extra achtergrondinformatie toe. Trefwoorden in de tekst zijn vetgedrukt.

De kaartjes beslaan 3/4 van de pagina, zijn goed leesbaar en hebben een legenda. De routebeschrijving is in rood gedrukt en wordt afgewisseld met informatie over wat je ziet en waar je allemaal langs fietst. De lezer wordt rechtstreeks aangesproken wat heel uitnodigend is en fijn leest. En die lezers wordt achterin gevraagd tips, aanvullingen en verbeteringen door te geven die op de Odyssee website worden bijgehouden. De gids sluit af met een Berlijn A-Z en een register.

Als er ballen of sterren te vergeven waren, zou deze gids het maximum aantal krijgen. Een aanrader en zijn geld dubbel en dwars waard.

Zie ook de andere Odyssee reisgidsen op Stedenman-websites:
- Wandelen in Rome
- Wandelen in de stad Antwerpen

Linda Huijsmans (1965) is freelance journalist en schrijver. Ze
woont in Amsterdam, maar heeft nog ‘een koffer in Berlijn’, zoals Marlene Dietrich zong. Linda heeft in Berlijn gewoond en is er nog vaak te vinden. In het dagelijks leven is zij docent creatief schrijven, geeft les aan de School voor Journalistiek en is freelance journalist. Ze publiceerde onder andere in het Financieele Dagblad, de Volkskrant en diverse publieksbladen. Ze schrijft het liefst over kunst en literatuur, en over Berlijn.

Fietsen in Berlijn
Linda Huijsmans
Odyssee Reisgidsen, 2023
ISBN 9789461231635
€19,50 (paperback)
€ 7,50 (ebook)

Bestel Fietsen in Berlijn bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn