berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Umweltzones en milieustickers

Sinds januari 2008 bestaan in diverse Duitse steden, waaronder Berlijn, milieuzones. Daarmee wordt geprobeerd de uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer in stedelijke gebieden binnen de perken te houden. Iedere auto is verplicht een sticker (Umweltplakette) te hebben die aangeeft onder welke uitstootcategorie de auto valt. 

Om de luchtkwaliteit te bewaken kent Duitsland sinds 2008 een systeem van Umweltzones (milieuzones). Op die manier wordt geprobeerd de uitstoot van fijnstof en NOx binnen de perken te houden. De auto's zijn ingedeeld in vier uitstootcategoriën. In Berlijn zijn sinds 2010 alleen de 'schoonste' auto's (categorie 4, met een groene sticker) toegestaan. De Umweltzone geldt in Berlijn in het hele gebied binnen de ringbaan van de S-Bahn. Meer informatie over de Berlijnse Umweltzone vind je hier

Berlijn_umweltzone-milieu-verkeer

Milieuzone
Alle auto's die een milieuzone binnenrijden moeten zijn voorzien van een milieusticker (Umweltplakette). Zonder zo'n sticker mogen auto's de milieuzone niet in - overtreding kost 40 euro. Dit geldt niet alleen voor personenauto's, maar ook voor vrachtauto's, bussen, campers, enzovoorts. De regeling geldt zowel voor auto's met een Duits als met een buitenlands kenteken en ongeacht het soort brandstof waarop ze rijden. 

Berlijn_umweltplakette-milieu-verkeerDe milieuzones in Duitsland worden nog steeds uitgebreid. Meer informatie daarover is hier te vinden. Ga je met de auto naar Berlijn en volg je de autowegen dan heb je voor onderweg geen Umweltplakette nodig: autowegen zijn nooit een milieuzone, ook niet als ze zelf door een milieuzone lopen. Besluit je onderweg een bezoek aan bijvoorbeeld Hannover te brengen, dan heb je daar weer wel een milieusticker nodig. 

Het systeem is in wezen eenvoudig: aan de hand van de uitstoot wordt een auto ingedeeld in een van de vier uitstootcategoriën en krijgt hij een sticker waarop de categorie waartoe hij behoort is aangegeven. Hoe hoger de uitstoot, hoe lager de categorie waarin de auto wordt ingedeeld. Vervolgens zijn in een milieuzone alleen auto's toegestaan die tenminste tot een bepaalde uitstootcategorie behoren. Welke categoriën dat zijn wordt op borden aangegeven. De sticker is geldig in heel Duitsland en gedurende de levensduur van het voertuig.

Hoe kom je aan een milieusticker?
In Nederland is de Duitse milieusticker verkrijgbaar bij:
* Online kun je de milieusticker aanschaffen bij Duitsemilieusticker.nl en bij milieusticker.eu
TÜV (in Nederland € 18,15, bij afhalen bij een Duitse TÜV-vestiging tussen de € 5 en € 10)
* Dekra (in Nederland € 12,75, in Duitsland bij afhalen bij een Duitse Dekra-vestiging circa € 5)
* VWE (€ 12,50)
* ANWB-winkels (voor leden € 16,95, niet-leden betalen € 17,95)
* KwikFit (€ 17,50)
* GWK (€ 12,50)
Bij de vestigingen van Dekra in Alkmaar en Uden en TÜV Nord Nederland in Best is de sticker ook direct af te halen.

In Duitsland is de sticker naast de hierboven genoemde adressen verkrijgbaar bij tankstations en instanties die zijn voorzien van een eigen werkplaats en bevoegd zijn om uitlaatgastesten uit te voeren. Houd er, mocht je de sticker in Duitsland willen aanschaffen, rekening mee dat de meeste werkplaatsen in weekeinden en op feestdagen zijn gesloten. Voor de uitgifte van een sticker moet je het kentekenbewijs overleggen. Zorg er dus voor dat je dat bij je hebt!

Berlijn_umweltzone-verkeer-milieuUitzonderingen
Hoewel ieder voertuig in een milieuzone over een Umweltplakette moet beschikken zijn er een paar uitzonderingen:
- Snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen hoeven geen Umweltplakette te hebben
- Degenen die een Europese Gehandicaptenparkeerkaart hebben zijn vrijgesteld. Bij parkeren in een Umweltzone moet de parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit liggen; bij controle op de Umweltplakette is de gehandicaptenparkeerkaart het bewijs voor permanente ontheffing
- Rijd je in een oldtimer die in Nederland staat geregistreerd met een datum eerste toelating vóór 1 januari 1978 die is voorzien van Nederlandse historische kentekenplaten (blauwe platen), dan ben je ook vrijgesteld van de Umweltplakette. Bij parkeren in de milieuzone moet een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs of de FIVA Identity Card duidelijk zichtbaar zijn.

Categoriën
De Umweltplakette kent vier klassen, afhankelijk van de uitstoot van de auto.

Klasse 1 - kleurloos: de zogenaamde Euro1-norm. Dit zijn over het algemeen de oudere auto's met benzinemotor zonder geregelde katalysator en oudere dieselvoertuigen. Deze auto's mogen nooit een milieuzone inrijden.

Klasse 2 - rood: de Euro2-norm. Deze sticker wordt momenteel niet meer uitgegeven, omdat voor de actuele milieuzones minimaal een gele sticker nodig is.

Klasse 3 - geel: de Euro3-norm. Over het algemeen zijn dit voertuigen met datum eerste toelating vanaf 1 januari 2001 en voor 1 januari 2006. Voertuigen die voorheen voldeden aan de Euro2-norm en waar achteraf een retrofit roetfilter met een typekeur van de KBA is ingebouwd kunnen in deze klasse worden ingedeeld.

Klasse 4 - groen: de Euro4- en 5-norm. De meeste 'nieuwe' auto's (zowel op benzine, diesel als LPG) voldoen aan deze norm. Het zijn auto's die rijden op benzine of LPG en zijn voorzien van een geregelde katalysator en auto's met een dieselmotor die voldoen aan de nieuwste emissie-eisen. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.